Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΛΛΑΠαγκόσμια Ημέρα Υγείας με σύνθημα «Η κατάθλιψη, ας μιλήσουμε»

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με σύνθημα «Η κατάθλιψη, ας μιλήσουμε»

Η 7 η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που σηματοδοτεί την επέτειο ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948. Το θέμα της φετινής εκστρατείας είναι «Κατάθλιψη, ας μιλήσουμε».

Η κατάθλιψη είναι ασθένεια κι όχι αδυναμία χαρακτήρα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Πάνω από 154 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν παγκοσμίως από κατάθλιψη, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου.

Στην Ελλάδα μόλις το 25% των ανδρών (περίπου 850.000) πάσχει από κατάθλιψη και το 33% των γυναικών (1,1 εκατ.) Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για ποιο λόγο οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες.

Παρακάτω θα δείτε 6 από αυτούς.
 Γενετική ευπάθεια. Ένα βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης στις γυναίκες ειδικά αν αυτό συνδυαστεί με σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
 Εμβρυική ανάπτυξη. Κατά την εμβρυική ανάπτυξη η σεξουαλική διαφοροποίηση που λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο επιτρέπει ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου να αναπτυχθούν διαφορετικά στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες.

 Εφηβική ηλικία. Τα κορίτσια στην εφηβεία είναι περισσότερο ευάλωτα να πάθουν κατάθλιψη.
 Κύηση. Οι ορμόνες που χτυπούν κόκκινο σε όλη την περίοδο της εγκυμοσύνης ευθύνονται για τη λεγόμενη επιλόχειο κατάθλιψη.
 Διαταραχή ορμονών στην εμμηνόπαυση. Σε αυτήν την περίοδο η γυναίκα έχει μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσει κατάθλιψη καθώς υπάρχουν μεγάλες ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές.
 Κοινωνικό περιβάλλον. Ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνει η γυναίκα στην σύγχρονη εποχή, έχοντας πολλούς ρόλους, συζύγου, νοικοκυράς, μητέρας, εργαζόμενης, την επιβαρύνει αρκετά στην ψυχολογία της.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ