Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΕκλογές στις 21 Μαΐου με απλή αναλογική -Πώς υπολογίζονται οι έδρες

Εκλογές στις 21 Μαΐου με απλή αναλογική -Πώς υπολογίζονται οι έδρες

Στις 21 Μαΐου, δηλαδή σε λιγότερο από δύο μήνες από σήμερα, εκατομμύρια πολίτες θα σπεύσουν στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε, όπως είχε προαναγγείλει το iefimerida.gr, την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

«Η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη κάλπη πώς θα κυβερνήσει. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ποιον θα έχουν πρωθυπουργό. Συνεπώς, αυτοδύναμη ΝΔ – ισχυρή Ελλάδα. Προϋπόθεση για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος με καλύτερους μισθούς, και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις 21 Μαΐου θα επιλέξουν αν ο τόπος θα συνεχίσει τον δρόμο του εκσυγχρονισμού και θα κρίνουν δύο θητείες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για τις επερχόμενες εκλογές.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως οι δεύτερες εκλογές, αν χρειαστούν, θα διεξαχθούν το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.

Εκλογές 2023: Τι σημαίνει η επαναφορά της απλής αναλογικής Η μεγάλη διαφορά των επικείμενων εκλογών θα είναι η επαναφορά του συστήματος της απλής αναλογικής, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με τον εκλογικό νόμο του 2016.

Με την απλή αναλογική οι έδρες που λαμβάνει κάθε κόμμα υπολογίζονται βάσει του πανελλαδικού ποσοστού τους. Για παράδειγμα, με την απλή αναλογική στην καθαρή μορφή της, αν ένα κόμμα στην Ελλάδα λάβει 20% των ψήφων, τότε κατακτά 60 έδρες (το 20% των 300 εδρών). Εν ολίγοις, η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα επιτυγχάνεται μόνο αν συγκεντρώσει ποσοστό που προσεγγίζει το 50% των ψήφων + 1 έδρα, γι’ αυτό και αναλυτές επισημαίνουν πως θα είναι πιο δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Παρά ταύτα, η πιο ακριβής ονομασία του συστήματος με το οποίο θα διεξαχθούν οι προσεχείς εθνικές εκλογές είναι «απλή αναλογική με όριο». Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Αυτό που παύει να ισχύει με τον εκλογικό νόμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα.

Το παράδειγμα με τις προηγούμενες εκλογές
Αν οι εκλογές του 2019 είχαν γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής που πέρασε το 2016, τότε οι έδρες θα κατανέμονταν ως εξής (σε παρένθεση οι έδρες που έλαβαν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής):
ΝΔ 130 (158 το 2019)
ΣΥΡΙΖΑ 103 (86 το 2019)
ΚΙΝΑΛ 27 (22 το 2019)
ΚΚΕ 17 (15 το 2019)
Ελληνική Λύση 12 (10 το 2019)
ΜέΡΑ25 11 (9 το 2019)
Υπενθυμίζεται ότι τυχόν δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τον νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ενισχυμένη αναλογική, που προβλέπει μπόνους εδρών, διευκολύνοντας τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ενημερώθηκε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκλογές
Κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα ενημέρωνε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
Όπως αργότερα επιβεβαιώθηκε, ο πρωθυπουργός ήδη ενημέρωσε την κυρία Σακελλαροπούλου για την απόφασή του να στηθούν οι κάλπες των εκλογών στις 21 Μαΐου.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ