Η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει το πολυνομοσχέδιο είναι ότι οι κρατικές αρμοδιότητες ρύθμισης και ελέγχου όλων των φορέων παροχής της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας αφαιρούνται από το αρμόδιο υπουργείο και ανατίθενται στην ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) που μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.).
Το ζήτημα που προκύπτει με αυτή τη μεταβολή είναι ότι η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας όπως το νερό σε μια ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής του εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και απελευθερώνεται.
Όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο, για το έργο της η νέα Ρ.Α.Ε. θα επιβαρύνει οικονομικά τις Δημόσιες Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους και όχι επί των καθαρών κερδών τους. Και αυτό θα συμβαίνει ακόμη κι αν έχουν οικονομικές ζημιές, με χρήματα δηλαδή που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού. Άλλωστε, η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα». Ο,τι ακριβώς έκανε και με την ενέργεια.
Συν τοις άλλοις, με τις διατάξεις που προτείνονται στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου σχετικά με τις αρμοδιότητές της, τη σύνθεσή της και τη λειτουργία της επέρχεται πλήρης κατάργηση των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων των Δ.Σ. των Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων που τα ελέγχουν. Σε κανένα δε άρθρο του πολυνομοσχεδίου δεν υπάρχει η πρόβλεψη συμμετοχής αρμόδιων εκπροσώπων στα όργανα αυτής της αρχής, είτε νομικά πρόσωπα, όπως η Ενωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης – Αποχέτευσης, είτε φυσικά πρόσωπα, όπως είναι οι πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. των Δ.Ε.Υ.Α., ούτε εκπρόσωπων εργαζομένων, οι οποίοι έχουν την τεχνογνωσία να συμβάλουν σε συμβουλευτικό όσο και σε διαχειριστικό επίπεδο με τις γνώσεις τους.
Η κυβερνητική αυτή επιλογή θα μεταφέρει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις υψηλό κόστος για να έχουν υπερκέρδη λίγοι, θα περιορίσει την πρόσβαση όλων στα βασικά αγαθά, όπως το νερό, θα αφαιρέσει περιουσία και αποφάσεις από τους δήμους και θα οδηγήσει στην ανεργία τους συναδέλφους εργαζόμενους των Δ.Ε.Υ.Α..
Στο πλαίσιο λοιπόν των παραπάνω το Σωματείο Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας στηρίζουμε την απόφαση της Π.Ο.Ε.-Δ.Ε.Υ.Α. που κήρυξε 24ωρη Πανελλαδική απεργία για την Δευτέρα 20/03/2023, με μοναδικό πλέον αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί τα νερά.
Kαλούμε όλους τους φορείς και τα σωματεία, να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που οργανώνει ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ε.Υ.Α. ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ και στη συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από τα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α. Ναυπλίου με την απαίτηση, να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο.
Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Τ.Α.Α.
Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία των Κυθήρων από τον θάνατο του προέδρου της τοπικής κοινότητα Καραβά. Σύμφωνα με πληροφορίες…
Η Ένωση Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας «Ο Μίνωας» τιμά τη μνήμη των Αγίων…
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως από το άγριο φονικό που σημειώθηκε σε ξενοδοχείο της Καλαμάτας.…
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, σύσκεψη…
Ένας 35χρονος αλλοδαπός συνελήφθη στην Καλαμάτα, ο οποίος φέρεται να τραυμάτισε θανάσιμα με αιχμηρό αντικείμενο…
Μετά από αλλεπάλληλες και πολυετείς προσπάθειες, το υδατοδρόμιο Ναυπλίου έλαβε επιτέλους την περιβαλλοντική αδειοδότηση, με…