Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΗΛΕΙΑΠενθεί η Ορθοδοξία, θρηνεί η Ηλεία – Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας...

Πενθεί η Ορθοδοξία, θρηνεί η Ηλεία – Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός

Στα δεξιά του Θεού βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κυρός Γερμανός, καθώς υπέκυψε στα σοβαρά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο Γερμανός εκοιμήθη και έκλεισε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας της Ηλείας.

Το κύρος και η προσωπική του διαδρομή στην ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας τον κατατάσσουν ως έναν από τους κορυφαίους Ιεράρχες, που γνώρισε ο τόπος μας.

Το χριστεπώνυμο πλήθος των κατοίκων του νομού μας, αλλά και όσοι εντός και εκτός Ηλείας τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, κλείνουν σήμερα ευλαβικά το γόνυ, ως σεβασμό και αναγνώριση προς το πρόσωπό του.Ο Γερμανός ο Β’ ήταν από τους μακροβιότερους Ιεράρχες στην Ελλάδα, από τους σοφότερους «κληρικούς», που ενέπνεε την ακλόνητη πίστη και έδινε με το παράδειγμα της ζωής του τον ευσεβή και πειθαρχημένο χριστιανικά βίο του, που επικεντρωνόταν στην αληθινή αγάπη και την κοινωνική προσφορά.

Δεν υπήρξε ωστόσο, παρά τη σπουδαιότητα της διακεκριμένης θέση του, μόνο ένας σπάνιος και μειλίχιος ιερουργός.

Ήταν ένας πραγματικός καθοδηγητής και διεκδικητής των δίκαιων αιτημάτων του τόπου, που δεν δίσταζε ποτέ να χρησιμοποιεί την πλέον αυστηρή γλώσσα, για να θυμίζει σε όλους το χρέος που έχουν ως παράγοντες και ως απλοί πολίτες απέναντι στην Ηλεία.Ένας μαχητής «παπάς» που το έδειξε αυτό και το έκανε πράξη μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής του.

Επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες η υγεία του 

Η κατάστασης της υγείας του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού είχε παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση τις τελευταίες ημέρες.

Ο Γερμανός διέμενε στο δωμάτιό του στον τελευταίο όροφο του Γηροκομείου «Παναγία η Καθολική» στη Γαστούνη, με υποστήριξη οξυγόνου και οι γιατροί είχαν χαρακτηρίσει την κατάστασή του σοβαρή.

Να θυμίσουμε ότι πριν από έναν μήνα περίπου ο Γερμανός είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο της Πάτρας για νοσηλεία απ’ όπου και πήρε εξιτήριο μετά από λίγες ημέρες.

Τον γηραιό ιεράρχη επισκέφθηκε και ο διάδοχός του και πνευματικό του τέκνο, Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, που θέλησε να πληροφορηθεί από κοντά την κατάσταση της υγείας του.

Και φυσικά με το άκουσμα της είδησης της απώλειάς του, δεν μπόρεσε να κρύψει την έντονη συγκίνησή του.

Σήμερα στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πύργου το λαϊκό προσκύνημα – Αύριο η Εξόδιος ακολουθία   

Η σορός του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού, θα βρίσκεται περίπου στη 1:00 μ.μ. και θα τεθεί για λαϊκό προσκύνημα σήμερα το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα τελεσθή αγρυπνία στον Ναό και το πρωί της Πέμπτης Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Η Εξόδιος ακολουθία του θα τελεστεί αύριο Πέμπτη στη 1:00 το μεσημέρι επίσης στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Το παρών στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού αναμένεται να δώσει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος όπως φυσικά και πάρα πολλοί Μητροπολίτες και Επίσκοποι από όλη την Ελλάδα.

ΗΛΕΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ
41 χρόνια έργο – παρακαταθήκη σε Εκκλησία και Ελληνικό λαό

Ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κυρός Γερμανός υπήρξε για 41 χρόνια (1981- 2022) ποιμενάρχης των Ηλείων και αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους πιστούς και τον λαό του νομού μας.

Ο  Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κυρός Γερμανός (κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος του Γεωργίου και της Κωνσταντίνας) γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1932, στον Καρδαμά Ηλείας, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Τον Σεπτέμβριο 1946 εγγράφεται στην Επτατάξιο Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου και τον Οκτώβριο 1953 στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε τον Φεβρουάριο του 1958.

Εκπλήρωσε τη στρατιωτική του υποχρέωση υπηρετώντας επί 30 μήνες (Απρίλιος 1958 – Οκτώβριος 1960) στον Στρατό Ξηράς και την Αεροπορία, ως έφεδρος Ανθυποσμηναγός.

Στις 8 Νοεμβρίου 1960 ο μοναχός Γερμανός χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε ποιμενάρχη της Ηλείας Γερμανό Α’, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου της γενέτειράς του Καρδαμά.

Στις 6 Δεκεμβρίου 1960, λίγες ημέρες αργότερα, στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου, χειροτονήθηκε υπό ιδίου Μητροπολίτη πρεσβύτερος, λαμβάνοντας την ίδια ημέρα και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Ήταν τότε μάλιστα ο μοναδικός θεολόγος κληρικός στη Μητρόπολη Ηλείας.

Υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα ως Εφημέριος στις Ενορίες Βρανά – Βαρθολομιού και Σκουροχωρίου και τον Σεπτέμβριο του 1961 διορίσθηκε τακτικός Ιεροκήρυκας και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ενώ ταυτόχρονα εκτελούσε χρέη Πρωτοσύγκελου, καθώς η θέση αυτή παρέμενε κενή.

Τον Μάρτιο του 1979 διορίσθηκε Α’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την 1η Οκτωβρίου 1981 εξελέγη Μητροπολίτης Ηλείας.

Στις 3 Οκτωβρίου 1981 χειροτονήθηκε Επίσκοπος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.

Στις 24 Οκτωβρίου 1981 ενθρονίστηκε ως νέος Μητροπολίτης Ηλείας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου. Έκτοτε, ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός Β’ ποιμαίνει θεοφιλώς την Ηλεία μέχρι τις ημέρες μας.

Το 2016, όπου διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του έγινε η τιμή να συλλειτουργήσει στο Πανορθόδοξο συλλείτουργο στο Σαμπεζύ της Γενεύης, καθώς και να συμμετάσχει στις εργασίες για την προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου ως αντιπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Έχει διατελέσει Τοποτηρητής στις Μητροπόλεις Τριφυλίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.

Στις 24 Αυγούστου 2022 αποφάσισε να υποβάλλει την παραίτησή του λόγω γήρατος στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία την έκανε αποδεκτή στις 5 Σεπτεμβρίου 2022.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2022 βραβεύτηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με την ενέργεια αυτή η Εκκλησία της Ελλάδος εξέφρασε την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες της για όσα ο παλιός Ιεράρχης προσέφερε στην Εκκλησία του Χριστού.

Η τελευταία του Θεία Λειτουργία ως Μητροπολίτης Ηλείας ετελέσθη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και στις 14 Νοεμβρίου παρέδωσε ως Τοποτηρητής Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας τον Επισκοπικό θρόνο στον διάδοχο και στενό συνεργάτη του όλα αυτά τα χρόνια Αθανάσιο Β’.

Η τεράστια πορεία και το πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο

Τεράστιο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που έχει αναπτύξει ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κυρός Γερμανός κατά τη διάρκεια των σαράντα ενός (41) ετών ποιμαντορίας του, συνεχίζοντας και επαυξάνοντας το έργο του προκατόχου του μακαριστού Αθανασίου, του οποίου άλλωστε υπήρξε συνοδοιπόρος και πρώτος συνεργάτης. Το κοινωνικό αυτό έργο συνίσταται σε γηροκομεία και άσυλα κατάκοιτων, ορφανοτροφεία, οικοτροφεία, κατασκηνώσεις, βρεφονηπιακό σταθμό, σχολή βυζαντινής μουσικής και αγιογραφίας κ.λπ.

Υπό τη σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το Άσυλο Ανιάτων των Λαστεΐκων Πύργου, το Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων και Κατάκοιτων Γερόντων στην Κ. Παναγιά Κυλλήνης, το Άσυλο Αναπήρων – Γηροκομείο Γαστούνης, το Ορφανοτροφείο στα Σπάτα, αλλά και ο Πρότυπος Βρεφονηπιακός Σταθμός στο Κέντρο του Δήμου Ήλιδας, ιδρύματα τα οποία φιλοξενούν συνανθρώπους μας από όλη την Ελλάδα.

Αξιομνημόνευτη είναι η δραστηριότητά του στους σεισμούς του 1993, στις πυρκαγιές του 2007 και στον σεισμό του Ιουνίου 2008, τρομερές θεομηνίες που έπληξαν την Ηλεία. Στις δύσκολες αυτές στιγμές για το ποίμνιό του ο Μητροπολίτης Γερμανός βρέθηκε κοντά τους, ενισχύοντάς τους ποικιλοτρόπως υλικά και ηθικά.

Για την προσφορά του κατά τον σεισμό του 1993 στον Πύργο ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Ηλείας π. Ηλίας Παπαγγελής επισημαίνει: «Αγρύπνησε, εταλαιπωρήθη, επόνεσε μαζί με τους πληγέντας, πληγωθείς και ο ίδιος. Αλλά και εστήριξε, εθέρμανε, εσπίτωσε, ετροφοδότησε και ποικιλοτρόπως εβοήθησε τους Χριστιανούς του, μάλιστα μετά την ευγενή και γενναία δωρεά προς αυτόν του εκλεκτού συμπατριώτου εφοπλιστού Γιάννη Σπ. Λάτση ποσού 100.000.000 δραχμών».

Το 1996 ίδρυσε εκκλησιαστικό Ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ το 2009 δημιούργησε την ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Ηλείας (www.imilias.gr).

Επίσης, συνεχίζει την έκδοση του περιοδικού της Μητροπόλεως Ηλείας «Άμπελος» (Γ’-Δ’ περίοδος, 1982- σήμερα), ενώ λίαν αξιόλογες είναι και οι εκδόσεις βιβλίων της Ιεράς Μητροπόλεως θεολογικού και γενικότερου περιεχομένου.

Από την αρχή της αρχιερατείας του παρότρυνε τους ιερείς να σπουδάσουν, ώστε τελικά να έχει ανέβει το μορφωτικό επίπεδο του κλήρου της Ηλείας σε πολύ σημαντικό βαθμό. Για τη συνεχή καλλιέργεια των ιερέων του διοργανώνει επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια και ιερατικές συνάξεις, καθώς και το Ετήσιο Θεολογικό Συνέδριο της Μητροπόλεως Ηλείας.

Τέλος, επί των ημερών του επισκέφθηκαν την Ηλεία ως προσκεκλημένοι του μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, όπως ο νυν Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος (Αύγουστος 2003), ο νυν Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος (επισκέφθηκε την Ηλεία τρεις φορές, τον Αύγουστο του 2008 και τον Νοέμβριο 2009 και τον Ιανουάριο του 2018), οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών Χριστόδουλος (+2008) και Ιερώνυμος Β’ και οι Αρχιεπίσκοποι Αμερικής Ιάκωβος (+2005) και Δημήτριος.

Στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε μια μέρα μετά την αποδοχή της παραίτησης του από τη Διαρκής Ιερά Σύνοδο, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης πρώην Ηλείας, μεταξύ άλλων, μίλησε για τα ιδρύματα που δημιούργησε και για τις εγκαταστάσεις που ήδη είχε η Ιερά Μητρόπολη και βελτίωσε, καθώς και για την προσφορά του σε όσους είχαν ανάγκη. Κλείνοντας, αποκάλυψε και τα σχέδιά του για το μέλλον, ανακοινώνοντας πως θα μείνει στο Ίδρυμα της Παναγίας Καθολικής στη Γαστούνη, όπου τελικά άφησε την τελευταία του πνοή.

Συγγραφέας πολυάριθμων έργων

Παρά τη μεγάλη κοινωνική δραστηριότητα που επιδεικνύει ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κυρός Γερμανός, ως λόγιος και φιλομαθής βρίσκει τον χρόνο για τη συγγραφή βιβλίων και μελετών, κυρίως λαογραφικού, ιστορικού και ποιμαντικού περιεχομένου.

Ακολουθεί ενδεικτικός κατάλογος με τα βιβλία του Σεβασμιότατου:

1) ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑΙ, ΩΣ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

2) Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΙΣ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΕΚΦΡΑΣΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΘΕΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

3) ΠΛΑΝΕΣ και η ΑΛΗΘΕΙΑ

4) ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΣ

5) ΑΧΑΪΑ – ΗΛΕΙΑ ΕΠΙ ΔΥΟ ΧΙΛΙΕΤΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

6) Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΣΗΜΕΡΑ

7) Ο ΕΞ ΕΒΡΑΙΩΝ ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

8) Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΠΑΥΛΟΝ

9) Η ΚΑΙΝΗ ΚΤΙΣΙΣ

10) ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΑ

11) Η ΕΙΣ ΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΝ ΗΛΕΙΑΣ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

12) ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΙ ΦΟΡΗΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ, ΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΩΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΩΛΕΝΗΣ ΤΟΥ ΙΘ’ ΑΙΩΝΟΣ

13) ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΙΚΗΣΙΣ ΑΥΤΗΣ ΥΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ

14) Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΗΛΕΙΩΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

15) Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΗΛΕΙΑΚΟΝ ΛΑΟΝ

16) Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΥΔΡΑΣ κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑΝ

17) Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΠΑΤΑ ΑΧΑΪΑΣ

18) Η ΕΠΙΔΡΑΣΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ

19) ΑΙ ΕΝ ΗΛΕΙΑ ΜΑΓΙΚΑΙ ΕΠΩΔΑΙ (ΤΑ ΞΟΡΚΙΑ)

20 ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ;

21) ΤΑ ΝΑΪΚΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΩΛΕΝΗΣ

22) ΤΑ ΦΥΛΑΚΤΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

23) Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΜΟΥ (κατά την τρίτην δεκαετίαν)

Mητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης, κ.κ. Αθανάσιος Β’
«Προσευχόμαστε για εκείνον όπως και εκείνος θα προσεύχεται για εμάς»

«Απευθύνω σε ολόκληρον τον λαό της Ιεράς Μητροπόλεως μας, τα θερμά μου συλλυπητήρια για την εκδημία του πνευματικού μας Πατρός, Ιερού Μητροπολίτου Ηλείας, Γερμανού και ευχόμεθα ο Θεός να τον έχει στα δεξιά του, να έχουμε την ευχή του και να προσευχόμεθα όλοι για την ανάπαυσή του, όπως εκείνος θα προσεύχεται για εμάς από τους ουρανούς».

Λευτέρης Βαρουξής, πολιτικό στέλεχος Νέας Δημοκρατίας
«Μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία της Ελλάδος, τη Μητρόπολη Ηλείας και την  τοπική κοινωνία»

Το πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Βαρουξής με το άκουσμα αυτής της θλιβερής είδησης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία της Ελλάδος, τη Μητρόπολη Ηλείας και την  τοπική κοινωνία, η εκδημία του Μητροπολίτου πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού.

Ο μακαριστός Ιεράρχης, διακρίθηκε για την προσήλωσή του στον θεσμό της Εκκλησίας, τον οποίο διακόνησε με το πολύπλευρο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο του.

Αποτέλεσε παράδειγμα αυθεντικού εκκλησιαστικού ανδρός προς μίμηση.

Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος και εκφράζω την θλίψη μου για το χαμό του».

πηγή www.patrisnews.com

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ