Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΟι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να εφαρμόσει μια αξιόπιστη πολιτική για τη...

Οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να εφαρμόσει μια αξιόπιστη πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο

Σε συζήτηση με τη Σουηδική Προεδρία και την Πρόεδρο της Επιτροπής, οι ευρωβουλευτές εξέτασαν τρόπους διαχείρισης των μεταναστευτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Μιλώντας εκ μέρους της Προεδρίας του Συμβουλίου, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας Jessika Roswall σημείωσε ότι κατά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν ζητήματα μετανάστευσης, καθώς και την κατάσταση στην Ουκρανία, την οικονομική ατζέντα και ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για τη βιομηχανία.

Όσον αφορά τη μετανάστευση, θα δοθεί έμφαση στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, στη συνεργασία με τρίτες χώρες και στην επιστροφή μεταναστών και αιτούντων άσυλο χωρίς δικαίωμα να παραμείνουν στην ΕΕ αποτελεσματικότερα στις χώρες καταγωγής ή διέλευσης τους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται επίσης να ζητήσει τη συνέχιση των νομοθετικών εργασιών σχετικά με το σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση. Η Σουηδή Υπουργός διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο προχωρούν με καλό ρυθμό.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen τόνισε ότι η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Κατά την άποψή της, το νομοθετικό έργο θα πρέπει να συνεχιστεί με στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών του συμφώνου έως την άνοιξη του 2024, αναπτύσσοντας παράλληλα πρόσθετες δράσεις για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων και τη διασφάλιση ταχύτερων και αξιοπρεπών επιστροφών των μεταναστών στις χώρες καταγωγής ή διέλευσης τους. Η βελτίωση της εθελοντικής αλληλεγγύης, η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης από τρίτες χώρες και η θέσπιση ασφαλών και νόμιμων διόδων προς την Ευρώπη θα πρέπει επίσης να αποτελούν προτεραιότητες της ΕΕ, δήλωσε.  Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ