Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΤο Άργος εορτάζει την ανάμνηση της μετακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου...

Το Άργος εορτάζει την ανάμνηση της μετακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Πέτρου (φωτο- βίντεο)

Με λαμπρότητα εορτάζεται το διήμερο 21-22 Ιανουαρίου στο Άργος η ανάμνηση της μετακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Πέτρου Επισκόπου Άργους.

Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν Αγίου Πέτρου Χοροστατούντων των Μητροπολιτών Αργολίδος, κ. Νεκταρίου και Άρτης κ. Καλλινίκου, ο οποίος και κατάγεται από το Άργος. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, κ. Δημήτρης Καμπόσος με σύσσωμη τη Δημοτική Αρχή, οι βουλευτές, κ.κ Γιάννης Ανδριανός και Ανδρέας Πουλάς, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, κ. Δημ. Σχοινοχωρίτης, ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Βασίλης Σιδέρης, ο τέως δήμαρχος Άργους, κ. Δημ. Πλατής, εκπρόσωποι από την Αυτοδιοίκηση και τα Σώματα Ασφαλείας, πολιτευτές και πλήθος πιστών.

Ο Επίσκοπος Άργους Άγιος Πέτρος είναι πολιούχος της πόλης του Άργους και η μνήμη του τιμάται στις 3 Μαΐου.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από εύπορη οικογένεια, η οποία διακρινόταν για την ευσέβεια και φιλανθρωπία της. Στην οικογένεια ήταν πέντε αδέρφια, τα οποία είχαν ασπαστεί τον χριστιανισμό και μαζί με τους γονείς βοηθούσαν τους απόρους. Από αυτούς, ο Πέτρος επέλεξε να ακολουθήσει το μοναχικό σχήμα.

Ο τότε Πατριάρχης Νικόλαος Α΄ ο Μυστικός εκτιμώντας τα προσόντα και την αρετή του μοναχού Πέτρου, θέλησε να τον χειροτονήσει επίσκοπο Κορίνθου. Ο Πέτρος όμως αρνήθηκε με αποτέλεσμα να χειροτονηθεί μητροπολίτης ο αδερφός του ο Παύλος. Κατα τη διάρκεια της θητείας του μόνασε σε μοναστήρι της επικράτειας του αδερφού του. Μετά τον θάνατο του τελευταίου τον διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο. Από τη θέση αυτή έκανε μεγάλες αγαθοεργίες καθώς και πολλά θαύματα.

Το 920 μ.χ. μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, για να λάβει μέρος σε σύνοδο που είχε συγκαλέσει ο Πατριάρχης Νικόλαος επί αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Πορφυρογεννήτου.

Πέθανε στο Άργος σε ηλικία 70 ετών και τάφηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το λείψανό του όμως κλάπηκε από τον Λατίνο επίσκοπο Σιγούντο Νάνι το 1421 και μεταφέρθηκε αρχικά στο Ναύπλιο και στη συνέχεια στο εξωτερικό. Επι αρχιερατείας του Μητροπολίτου Ιακώβου Β΄ επεστράφησαν τα λείψανα του Αγίου Πέτρο στο Άργος. Στην μνήμη του Αγίου Πέτρου κατασκευάστηκε καθεδρικός ναός στην πόλη του Άργους που θεμελιώθηκε το 1859 επι Επισκόπου Γεράσιμου Παγώνη και εγκαινιάστηκε στις 18 Απριλίου 1865.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον θεωρεί άγιο και εορτάζει την μνήμη του 3 Μαΐου εκάστου έτους.

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ