Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΣυνάντηση της ΕΘΕΑΣ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης - Κυριότερο πρόβλημα η...

Συνάντηση της ΕΘΕΑΣ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης – Κυριότερο πρόβλημα η έλλειψη εργατικών χεριών (βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου συνάντηση του Προεδρείου της ΕΘΕΑΣ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Τα μέλη του Προεδρείου έθεσαν μία σειρά από μείζονα ζητήματα στον υπουργό όπως, προβλήματα που απασχολούν τους συνεταιρισμούς και τους αγρότες – παραγωγούς εσπεριδοειδών, τις ομάδες παραγωγών, καθώς επίσης και τις Οργανώσεις Ελαιοκομικών Φορέων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς, ο αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο γενικός γραμματέας κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ο κ. Νίκος Προκοβάκης, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ και συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής Εσπεριδοειδών κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, ο γενικός διευθυντής κ. Μόσχος Κορασίδηςκαι η Εθνική Επιτροπή Εσπεριδοειδών.

Ο κ. Σπύρος Αντωνόπουλος κατά την εισήγησή του επεσήμανε στον υπουργό τα προβλήματα που παρατηρούνται στον τομέα των εσπεριδοειδών, όπως το σοβαρό θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών, η παράτυπη εξαγωγή νωπών ασυσκεύαστων προϊόντων σε χώρες των Βαλκανίων, καθώς και η αύξηση του κόστους παραγωγής, που παρατηρείται στα φάρμακα, στα λιπάσματα και στα καύσιμα, ενώ παράλληλα έγινε αναφορά και στο μεγάλο πρόβλημα που εντοπίζεται με τις εισαγωγές λεμονιών από την Τουρκία. 

Όσα δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην τοποθέτησή του τόνισε πως θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και πρότεινε να συσταθεί όπως ανέφερε «ομάδα κρούσης», για να λύσει τέτοια ζητήματα.

Υπογράμμισε δε «ότι οφείλουμενα το κάνουμε τόσο για τον παραγωγό, όσο και για τον καταναλωτή», τονίζοντας πως «θα πρέπει να δημιουργήσουμε μία ομάδα ελεγκτών σε όλα τα πεδία».

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης, ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ο κ. Νικόλαος Προκοβάκης από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΘΕΑΣ και ο κ. Στέλιος Δρυς σύμβουλος της ΕΘΕΑΣ, αναφέρθηκαν στις Οργανώσεις Παραγωγών και στις ΟΕΦ,τονίζοντας πως επειδή το όριο ανήλθε στις 800.000 ευρώ, θα πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις, προκειμένου να μην χαθούν χρήματα από την μη υλοποίηση των προγραμμάτων.

 Επιπροσθέτως ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Παύλος Σατολιάς, ζήτησε να συνεχιστεί η εξυγίανση στην καταβολή των ενισχύσεων στο gov.gr και επίσης η καταβολή του εθνικού αποθέματος 2022 να γίνει χωρίς γραμμική μείωση στους παραγωγούς, αλλά να καλυφθεί από ήδη αδιάθετα ποσά των προηγούμενων ετών τα οποία επαρκούν.

Τέλος, ο κ. Σατολιάς ενημέρωσε τον υπουργό για την συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ στην Έκθεση Τροφίμων που πραγματοποιήθηκε στο Βιετνάμ, όπου και παρουσιάστηκαν ελληνικά συνεταιριστικά προϊόντα. Κατά την ενημέρωση ανέφερε ότι υπάρχει έντονο εμπορικό ενδιαφέρον για τα μήλα, τα ακτινίδια και άλλα φρέσκα φρούτα και αποφασίστηκε να γίνει κοινή σύσκεψη μετά τις γιορτές με την αρμόδια υπηρεσία η οποία είναι υπεύθυνη για την σύνταξη και υπογραφή των φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων έτσι ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για να δημιουργηθούν νέες αγορές.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ