Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΟ Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας ενημερώνει για τον αναπνευστικό ιό RSV και τη...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας ενημερώνει για τον αναπνευστικό ιό RSV και τη γρίπη (βίντεο)

Ο Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας, κ. Γιώργος Δωροβίνης μιλά στην κάμερα του argonafplia.gr για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) που απασχολεί την ιατρική κοινότητα, λόγω της υψηλής αναζωπύρωσής του. 

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) απασχολεί την ιατρική κοινότητα, λόγω της υψηλής αναζωπύρωσής του. Οποιοσδήποτε μπορεί να κολλήσει RSV, ωστόσο τα βρέφη και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, καθώς το 80% των παιδιών εμφανίζουν τουλάχιστον μία λοίμωξη από RSV μέχρι την ηλικία των δύο ετών.

Η γρίπη είναι μια εποχική, οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Η COVID-19, η γρίπη και ο RSV έχουν παρόμοια συμπτώματα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε ποια λοίμωξη μπορεί να έχει ένα άτομο ανά πάσα στιγμή. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευόμαστε τον οικογενειακό μας ιατρό ή τον παιδίατρό μας, αν πρόκειται για παιδιά.

Φέτος, η πρώιμη απότομη αύξηση των κρουσμάτων RSV έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά υψηλότερους αριθμούς λοιμώξεων και νοσηλειών. Καθώς η αύξηση των περιστατικών RSV συμπίπτει με την αναμενόμενη άνοδο των περιστατικών Covid-19 εξαιτίας του χειμώνα, καθώς και με μια πρώιμη περίοδο γρίπης, υπάρχει ανησυχία για την πίεση που θα μπορούσε να προκαλέσει σε νοσοκομεία και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.
Για την προφύλαξη από τους παραπάνω ιούς, απαραίτητοι είναι οι κανόνες υγιεινής:
Κάλυψη του βήχα και φτερνίσματος με χαρτομάντιλο
– Καλό πλύσιμο χεριών
– Καλό αερισμό χώρων
– Αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους(χρήση μάσκας όπου κρίνεται
απαραίτητο)
– Πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επιστροφή στις δραστηριότητές τους

Αυτό που έχει προβλεφθεί για την περίοδο γρίπης 2022-2023 είναι η αύξηση των ιώσεων. Τα προστατευτικά μέτρα έχουν σχεδόν καταργηθεί, επιπλέον ο αριθμός των ατόμων που είναι ευάλωτα στη μόλυνση από τον ιό της γρίπης είναι ακόμη υψηλότερος απ’ ό,τι το προηγούμενο έτος.

Ο εμβολιασμός των παιδιών πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Προτεραιότητα δίνεται στα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε αυτά που έρχονται σε επαφή με νεογνά, ηλικιωμένους ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας συστήνει το αντιγριπικό εμβόλιο ως το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία από την γρίπη.
ΟΧΙ στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών!
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή ιατρού. Η συνταγογράφηση εμβολίων είναι αποκλειστικά Ιατρική Πράξη. Μόνο ο θεράπων ιατρός μπορεί να εκτελέσει ιατρικές πράξεις, να αξιολογήσει τις αντενδείξεις και τις ανεπιθύμητες ενέργειες, ατομικά, ανάλογα με το ιστορικό κάθε ασθενούς.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ Ε. ΚΑΤΣΑΡΟΣ                                                ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ