Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΝαύπλιο: Επέτειος των 200 χρόνων από την Άλωση του Παλαμηδίου

Ναύπλιο: Επέτειος των 200 χρόνων από την Άλωση του Παλαμηδίου [ πρόγραμμα ]

Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα θα τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από την Άλωση του Παλαμηδίου και την Απελευθέρωση της πόλης του Ναυπλίου από τον Τουρκικό ζυγό.

Η Άλωση της πόλης του Ναυπλίου ξεκίνησε από το Παλαμήδι τη νύχτα της 29ης Νοεμβρίου του 1822,υπό τη διοίκηση του Στάικου Σταϊκόπουλου και υπό την ανωτάτη διεύθυνση του θρυλικού γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Αποτέλεσε κορυφαίας σημασίας γεγονός για την εδραίωση και έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης, σημαντικότατο σταθμό στην ιστορία του Ναυπλίου, που έκτοτε υπήρξε η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και εν συνεχεία πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.

Φέτος εορτάζουμε τα 200 χρόνια της Άλωσης του Παλαμηδίου και της Άπελευθέρωσης της πόλης του Ναυπλίου με ένα δεκαήμερο εορταστικών – επετειακών εκδηλώσεων.

Ως Δημοτική Αρχή με σεβασμό  πράττουμε το ελάχιστο, τιμώντας τη μνήμη τους και αφήνοντας ως παρακαταθήκη στη νέα γενιά τη θυσία τους. Γιατί οι νέοι και οι νέες του τόπου μας θα πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία μας. Έχουμε χρέος απέναντι τους να την αναδείξουμε κρατώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος τόνισε για τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις: «Για άλλη μια χρονιά ως Δήμος Ναυπλιέων κρατάμε ψηλά την ιστορική μνήμη και τους αγώνες των προγόνων μας για Ελευθερία εορτάζοντας τα 200 χρόνια της Άλωσης του Παλαμηδίου και της Άπελευθέρωσης της πόλης του Ναυπλίου

μέσα από ένα πλούσιο δεκαήμερο πρόγραμμα πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, περιβαλλοντικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών, ενημερωτικών και ιστορικών επετειακών εκδηλώσεων.

Αποκορύφωμα των φετινών εορταστικών και επετειακών εκδηλώσεων θα αποτελέσει η μεγάλη παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στη πόλη του Ναυπλίου στις 30 Νοεμβρίου που με τη δική μας παρέμβαση θα αποτελεί στο εξής ημέρα Τοπικής Εθνικής Γιορτής και Αργίας για το Δήμο Ναυπλιέων. 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΔΟΠΠΑΤ και όλους όσους συνεργάζονται για τις φετινές εκδηλώσεις. Ξεχωριστές ευχαριστίες στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διεύθυνση, στον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», στο Σύλλογο «Αρματωμένοι Μωραΐτες-Στάικος Σταϊκόπουλος Ναύπλιο 1822» για τη συνεργασία τους. Για το τέλος θερμές ευχές σε όλους τους συμμετέχοντες, στους μαθητές των σχολείων μας που κρατούν άσβεστη την ιστορική μνήμη αλλά και σε όλους τους διακεκριμένους επιστήμονες που θα παρουσιάσουν τις ένδοξες ιστορικές στιγμές. 

 Όλοι μαζί ενωμένοι σε ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Άλωσης του Παλαμηδίου και της Απελευθέρωσης της πόλης του Ναυπλίου για να θυμηθούμε, να εκτιμήσουμε και να αναγνωρίσουμε τους προγόνους από όπου προερχόμαστε οι οποίοι αγωνίστηκαν για την Ελευθερία της πατρίδας μας». 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ