Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΗμερίδα «Αποκατάσταση και Ανάδειξη ναϊδρίου Αγίων Θεοδώρων Ναυπλίου Διεπιστημονικές προσεγγίσεις»

Ημερίδα «Αποκατάσταση και Ανάδειξη ναϊδρίου Αγίων Θεοδώρων Ναυπλίου Διεπιστημονικές προσεγγίσεις»

Ο ναός των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται βόρεια της νέας πόλης του Ναυπλίου, στην περιοχή «Νέο Βυζάντιο» ή «Κιουλτεπε», πλησίον της κεντρικής οδού Ναυπλίου-Άργους, στην οδό Καλαμάτας.

Πρόκειται για μικρών διαστάσεων μονόχωρο, δρομικό ναό με δίρριχτη κερμοσκεπή στέγη και ημικυκλική αψίδα ιερού. Το ναΐδριο δεν είναι κηρυγμένο μνημείο, όμως αποτελεί σημαντικό ιστορικό τεκμήριο της νεότερης ιστορίας της πόλης του Ναυπλίου αλλά και της Ελλάδας γενικότερα δεδομένου ότι τεκμηριωμένα συνδέεται με έναν από τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 1821, τον Θ. Κολοκοτρώνη, επομένως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη συλλογική ιστορική μνήμη. Σήμερα ο ναός ανήκει στον «Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης Ναυπλίου». Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, η αρμόδια επιτροπή «Ελλάδα 2021» έχει εγκρίνει την χρηματοδότηση εργασιών για την αποκατάσταση και ανάδειξη του.

Στα πλαίσια του ως άνω έργου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 ώρα 16:00 – 21:00 στο Βουλευτικόημερίδα με τίτλο «Αποκατάσταση και Ανάδειξη ναϊδρίου Αγίων Θεοδώρων Ναυπλίου – Διεπιστημονικές προσεγγίσεις». Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση, η ανταλλαγή τεκμηριωμένων απόψεων, η αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών ειδικοτήτων επιστημόνων και της τοπικής κοινωνίας σε επίκαιρα θέματα αποκατάστασης και ανάδειξης με επίκεντρο το συγκεκριμένο έργο. Η ημερίδα απευθύνεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς και στην τοπική κοινωνία.

Η Οργανωτική επιτροπή:
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Φρίμης
Δρ. Δημήτρης Ψυχογυιός Αρχιτέκτονας μηχανικός – Επίκουρος Καθηγητής Π.Θ.

Δυνατότητα Συμμετοχής:
• Livestreaming – Δίαυλος https://diavlos.grnet.gr/event/e4107
• Δια ζώσης*
*σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλά τη συγκεκριμένη περίοδο

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ