Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΗ Βουνοπαρέα Αργολίδας αποχαιρετά το Φθινόπωρο με εξόρμηση στη Βαμβακού Λακωνίας

Η Βουνοπαρέα Αργολίδας αποχαιρετά το Φθινόπωρο με εξόρμηση στη Βαμβακού Λακωνίας

Η Βουνοπαρέα Αργολίδας αποχαιρετά το Φθινόπωρο και διοργανώνει μονοήμερη εξόρμηση την Κυριακή 20/11/2022 με προορισμό τη Βαμβακού Λακωνίας.

Αυτή τη φορά θα επισκεφθούμε την καρδιά του Πάρνωνα και ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά του. Η φύση στα καλύτερα της, τα φθινοπωρινά χρώματα πλημμυρίζουν το τοπίο και οι εναλλαγές της χλωρίδας στη διαδρομή που έχουμε επιλέξει, θα μας χαρίσουν μοναδικές και αξέχαστες εικόνες.

Η Βαμβακού, χτισμένη στα 900μ. υψόμετρο αποτελεί τόπο καταγωγής του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου και παρότι ακμαίο χωριό πολλές δεκαετίες πριν, σταδιακά άρχισε να ερημώνει και τα σημάδια της εγκατάλειψης ήταν έντονα. Ωστόσο το 2018 μια ομάδα νέων ανθρώπων με καταγωγή από την περιοχή και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έδωσαν νέα πνοή στο χωριό μέσα από το πρόγραμμα Vamvakou Revival. Ανάμεσα στις δράσεις του προγράμματος είναι και πολλές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, αρκετές από τις οποίες περιστρέφονται γύρω από τις καρυδιές που αφθονούν στην περιοχή αλλά και εργαστήρια ρομποτικής.

· Αναλυτικό πρόγραμμα:

Αναχώρηση από το Ναύπλιο στις 06:30 το πρωί και από το Άργος στις 07:00, με προορισμό τη Βαμβακού και πιο συγκεκριμένα τη θέση Αρνόμουσγα όπου και βρίσκεται χτισμένο το ορειβατικό καταφύγιο Πάρνωνα σε υψόμετρο 1420μ.

Εκεί θα μπορέσουμε να απολαύσουμε ζεστό τσάι του βουνού από τα φιλόξενα χέρια του καταφυγιάρχη, πριν ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας.

Για όσους επιθυμούν να μην πεζοπορήσουν, θα υπάρχει η δυνατότητα να ξεναγηθούν στο χώρο του καταφυγίου, να περπατήσουν στη γύρω περιοχή και να απολαύσουν το ορεινό τοπίο. Το λεωφορείο θα παραμείνει στο καταφύγιο για δύο ώρες πριν κατηφορίσει προς τη Βαμβακού.

Για όσους θα συμμετάσχουν στην πεζοπορία, το πρόγραμμα μας ξεκινάει αμέσως μετά το τσάι και ξεκινάει δυναμικά αφού αμέσως μπαίνουμε σε ελατοσκέπαστο μονοπάτι.

Κατηφορίζοντας, τα έλατα δίνουν τη θέση τους σε καρυδιές και καστανιές που θα μας έχουν στρώσει το δρόμο με τα πεσμένα καφεκόκκινα φύλλα τους. Στη συνέχεια μας περιμένει μια καλά κρυμμένη έκπληξη αφού στη θέση Λογγούς στα 1000μ. υψόμετρο, αλλάζουμε πορεία και κινούμαστε προς το εντυπωσιακό σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής, ένα θαυμάσιο δημιούργημα κρυμμένο και κρεμασμένο στα βράχια. Μετά την απαραίτητη στάση για φωτογραφίες, συνεχίζουμε πλέον κατευθυνόμενοι προς το χωριό μέσα σε οργιώδη βλάστηση με πλάτανους, κέδρους και φτέρες.

Φθάνοντας στη Βαμβακού και τελειώνοντας την πεζοπορία μας, συνεχίζουμε με μια μικρή περιήγηση μέσα στο χωριό με τα εντυπωσιακά πετρόκτιστα σπίτια, την πανέμορφη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και την τρισυπόστατη εκκλησία που δεσπόζει στο χώρο.

Αφού οι δύο ομάδες ενωθούν, στη συνέχεια όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ταβέρνα για να ανακτήσουμε τις χαμένες μας δυνάμεις. Αφού γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και το μυαλό μας με όμορφες εικόνες και αναμνήσεις, ετοιμαζόμαστε για την επιστροφή στη βάση μας.

· Στοιχεία διαδρομής:

Απόσταση: 8 χλμ., Ώρες πορείας: περίπου 4

Β.Δ.: 1 – Εύκολη, ακόμα και για αρχάριους.

Η δραστηριότητα έχει βαθμό δυσκολίας 1 που σημαίνει ότι η διαδρομή είναι εύκολη ακόμα και για αρχάριους που έχουν όμως καλή φυσική κατάσταση και τον ανάλογο εξοπλισμό.

· Παροχές δραστηριότητας:

-Μεταφορά από Άργος και Ναύπλιο με λεωφορείο

-Έμπειροι συνοδοί βουνού

-Πλήρες ομαδικό φαρμακείο

-Ασύρματες επικοινωνίες

-Φωτογραφικό υλικό

-Φ.Π.Α. 24%

· Απαραίτητος εξοπλισμός:

Μποτάκια ορειβατικά ή trekking, μπατόν, σακίδιο πλάτης, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, καπέλο, σκούφο, γάντια, μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο), ζακέτα fleece, υδροδοχείο (1,5 lit), τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται (μπάρες δημητριακών – σοκολάτες – ξηρά τροφή – ηλεκτρολύτες), προσωπικά είδη (χαρτομάντιλα κτλ.), προσωπικό φαρμακείο.

Υπενθυμίζουμε πως το σκηνικό του καιρού αλλάζει σταδιακά, άρα προσαρμόζουμε τον ρουχισμό μας ανάλογα!

· Πληροφορίες:

Η Βουνοπαρέα συνιστά σε όλους τη χρήση μάσκας κατά την παραμονή μας σε όλους τους κλειστούς χώρους καθώς και την πραγματοποίηση rapid ή self test 24 ώρες πριν την συμμετοχή στην εκάστοτε δραστηριότητα, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας όλων των συμμετεχόντων.

Για να είναι δυνατή η πραγματοποίηση της δραστηριότητας απαιτείται ελάχιστος αριθμός συμμετοχών. Εφόσον οι συμμετοχές δεν συμπληρωθούν, η Βουνοπαρέα Αργολίδας διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα επιστρέφοντας τις προκαταβολές.

Ο αρχηγός της εξόρμησης έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει με άλλο εναλλακτικό ή να ματαιώσει το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη του, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ).

Κάθε συμμετέχοντας, γνωρίζει τις απαιτήσεις της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του, όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου (8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 – Περί Ατομικής Ευθύνης).

Επίσης οι συμμετέχοντες, αποδέχονται την λήψη και την ανάρτηση στο διαδίκτυο φωτογραφιών που ενδέχεται να τους απεικονίζουν.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν άριστη σωματική & ψυχική υγεία και να ενημερώνουν τον αρχηγό για τυχόν αλλεργίες ή ασθένειες.

Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία των συμμετεχόντων με τον αρχηγό πριν την πραγματοποίηση της δραστηριότητας κρίνεται απαραίτητη.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μόνο εφόσον προκαταβάλλεται το ήμισυ του εισιτηρίου το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, στον λογαριασμό (GR4301716110006611151494570) με αναγραφή αιτιολογίας “ΒΑΜΒΑΚΟΥ”.

Τράπεζα Πειραιώς – Δικαιούχος: Σοφία Τότσικα.

Για πληροφορίες και διευκρινήσεις σχετικά με την δραστηριότητα καλέστε στο τηλέφωνο 6972705070: Σπύρος Τότσικας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ