Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΔολοφονία Daphne Caruana Galizia: «ελλιπείς» η λογοδοσία και οι μεταρρυθμίσεις

Δολοφονία Daphne Caruana Galizia: «ελλιπείς» η λογοδοσία και οι μεταρρυθμίσεις

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου, το ΕΚ αποτίνει φόρο τιμής και εξετάζει ζητήματα κράτους δικαίου, οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς στη Μάλτα.

Σε ψήφισμά του που εγκρίθηκε με 564 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 17 αποχές την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο αναγνωρίζει την πρόοδο στις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες και τη δημόσια συγγνώμη του νυν πρωθυπουργού της Μάλτας για τις αδυναμίες του κράτους που ίσως συνέβαλαν στη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη για το γεγονός ότι οι έρευνες έχουν οδηγήσει μόνο σε τρεις καταδίκες σχετικά με τη δολοφονία. Επιμένουν ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, σε όλα τα επίπεδα, πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, και «απαιτείται η πλήρης και συνεχής συμμετοχή της Europol».

Το ΕΚ εκφράζει επίσης την ανησυχία του για το γεγονός ότι, ένα έτος μετά τη δημοσίευσή της τελικής έκθεσης της δημόσιας έρευνας, η εφαρμογή των συστάσεών της είναι ελλιπής, παρά τις διάφορες μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει η κυβέρνηση. Εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την έλλειψη προόδου όσον αφορά τις διώξεις σε υποθέσεις υψηλού επιπέδου διαφθοράς και τη νομιμοποίηση μαύρου χρήματος που ερευνούσε η Daphne Caruana Galizia, και ανησυχούν για τη «θεσμική αποτυχία της επιβολής του νόμου και της δικαιοσύνης», συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων αποκαλύψεων επίρ. επανειλημμένης αδράνειας σχετικά με ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για σειρά περαιτέρω ζητημάτων, μεταξύ των οποίων:

  • τη διάρκεια και την αναποτελεσματικότητα των ανακριτικών και δικαστικών διαδικασιών
  • τις καταγγελίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διαφθορά
  • τον σχετικά χαμηλό αριθμό υποθέσεων που παραπέμπονται στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και την καταγγελθείσα έλλειψη συνεργασίας από τις αρχές της Μάλτας
  • την ατιμωρησία που απολαμβάνει ο πρώην Πρωθυπουργός, ο επικεφαλής του προσωπικού του και ο πρώην Υπουργός Τουρισμού
  • τα εμπόδια στην ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης.

η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ