Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΟμιλία του παγκοσμίου φήμης θεατρολόγου MarvinCarlson στο Ναύπλιο

Ομιλία του παγκοσμίου φήμης θεατρολόγου MarvinCarlson στο Ναύπλιο

Το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργανώνει, σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και την υποστήριξη του
Δήμου Ναυπλιέων και του ΔΟΠΠΑΤ καθώς και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard,

ομιλία του παγκοσμίου φήμης Αμερικανού θεατρολόγου MarvinCarlson(ομότιμου καθηγητή Θεάτρου, Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Μεσανατολικών Σπουδών στην έδρα ο SidneyE. Cohn τουGraduateCenter του CityUniversityofNewYork), ο οποίος πρόσφατα έγινε και μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ.

Ο τίτλος της ομιλίας του είναι “Τα Εθνικά Θέατρα στον 21ο αιώνα” (“NationalTheatersinthe 21stcentury”). Ο Marvin Carlson θα αναφερθεί στην ιστορική πορεία της ιδέας των εθνικών θεάτρων, από την εποχή της διαμόρφωσης των εθνικών κρατών και θα εξετάσει τις προκλήσεις του παρελθόντος, προτείνοντας κατευθύνσεις για το μέλλον αυτής της κομβικής για την πρακτική του θεάτρου ιδέας. Στην ομιλία του MarvinCarlson θα απαντήσει με δικό του κριτικό κείμενο ο επιφανής θεατρολόγος και ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Βάλτερ Πούχνερ.Η εκδήλωση θα κλείσει με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων θεατρολόγων και σκηνοθετών (Πλάτων Μαυρομούστακος, Βίκτωρ Αρδίττης, Λίνα Ρόζη, Γιώργος Σαμπατακάκης, Νατάσα Σιουζουλή, Αλέξανδρος Ευκλείδης). Τη συζήτηση θα συντονίσει η Πρόεδρος του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, αναπλ. καθηγήτρια του ΤΘΣ του Πα.Πελ. Μαρίνα Κοτζαμάνη.

Ο Carlson είναι συγγραφέας περισσότερων από 330 επιστημονικών άρθρων και είκοσι
τριών βιβλίων, μεταξύ των οποίων τα TheoriesoftheTheatre, TheHauntedStageκαι
TheatreandIslam.Το έργο του έχει μεταφραστεί σε 23 γλώσσες.Είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ του έχει απονεμηθεί το βραβείο
ATHECareer Achievement, το βραβείο ASTRD istinguished Scholarship Award, το βραβείο George Jean Nathan Awardfor Dramatic Criticism, και το βραβείο Calloway για θεατρική συγγραφή.

Είναι διευθυντής του Κέντρου MarvinCarlson για τη μελέτη του παγκόσμιου θεάτρου καθώς και της Ακαδημίας Θεάτρου της Σαγκάης. Επίσης έχει ιδρύσει και
επιμελείται τα επιστημονικά περιοδικά Western European Stages και ArabStages.
Το νέο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (ΤΠΨΤ) του Πανεπιστημίου
Πελοποννήσου ιδρύθηκε το 2019 και έχει ως αποστολή του να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση στα επιστημονικά και καλλιτεχνικά αντικείμενα που αφορούν τις παραστατικές τέχνες (Επιτέλεση, Χορός, Θέατρο) καθώς και τις ψηφιακές τέχνες, με έμφαση στη μεταξύ τους σύνδεση καθώς και στη σύνδεση με ποικίλες κοινωνικές εφαρμογές και την διδακτική.

Κατά τη σύντομη διάρκεια της ύπαρξής του, έχει διοργανώσει και συν-διοργανώσει
σημαντικές εκδηλώσεις, όπως πρόσφατα το Διεθνές συνέδριο για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του συνθέτη και αρχιτέκτονα Ιάννη Ξενάκη (Μάιος 2022, Αθήνα- Ναύπλιο).

Η ομιλίες θα δοθούν στα αγγλικά και θα πραγματοποιηθούν στο Ναύπλιο, στην αίθουσα του Βουλευτικού, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022, στις 7.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ