Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΜαθητές του Δημοτικού Δρεπάνου γνώρισαν το ιερό της Ήρας (αρχαίο Ηραίο...

Μαθητές του Δημοτικού Δρεπάνου γνώρισαν το ιερό της Ήρας (αρχαίο Ηραίο στην Πρόσυμνα)

Στους ιστορικούς χρόνους, ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ., σε χώρο σεβάσμιο κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους αναπτύσσεται το ιερό της Ήρας  (αρχαίο Ηραίο κάτω από την Πρόσυμνα) που οι Αργείοι, επιθυμώντας να ελέγχουν την περιοχή, προωθούν ως κέντρο μιας Αμφικτυονίας των πόλεων της αργολικής πεδιάδας.

Από τότε η πόλη συνδέεται με το ιερό με έναν δρόμο μήκους 8 χιλιομέτρων. Από τον 7ο αιώνα π.Χ. η Ηρα γίνεται η  ιερή προστάτιδα της πόλης του Άργους και τότε ιδρύεται στο Ηραίο ο πρώτος ναός της. Η σημασία του ιερού όχι μόνο για την πόλη αλλά και για το πανελλήνιο αυξάνεται συνεχώς, ενώ ακόμα κι  ο υπολογισμός της τοπικής χρονολόγησης βασίζεται στο χρονολογικό κατάλογο της ιερατείας των ιερειών του Ηραίου. Η λατρεία της θεάς στο Ηραίο πρέπει να ήταν μυστηριακή και ο χαρακτήρας της να συνδέεται με τη μυκηναϊκή θεά της φύσης που ευλογεί την αφθονία. Συνδέεται με πομπή ,Εκατόμβαια , τελετές , αφιερώματα , αθλητικούς αγώνες , χορευτικά δρώμενα  και ξεφαντώματα.

 ιερό της Ήρας

Η μεγάλη ακμή του ιερού συντελείται τον 5ο αιώνα π.Χ., ο χώρος όμως δεν παύει να λειτουργεί μέχρι τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, όπως βεβαιώνει και ο περιηγητής Παυσανίας (2ος αιώνας μ.Χ.).

Οι μαθητές των Γ΄και Δ΄τάξεων του Δημοτικού σχολείου Δρεπάνου που κάνουν μυθολογία και ιστορία των αρχαίων χρόνων, επισκέφθηκαν με τους εκπαιδευτικούς τους ,τον κοντινό αυτό σε μας αρχαιολογικό χώρο με τη σπουδαία σημασία που έχει για τις ρίζες και τον πολιτισμό μας .

Αφορμή :  οι θεοί του Ολύμπου και τα Γεωμετρικά χρόνια , οπότε έγινε στο πεδίο παρατήρηση και καταγραφή των ερειπίων κτισμάτων και σύγκριση  με πληροφορίες που βρίσκονται στο σχολικό βιβλίο και το διαδίκτυο  κι από τον φύλακα των αρχαιοτήτων που υπάρχει εκεί.

Στο τέλος κάναμε παιχνίδια ρόλων για να μεταφερθούν οι μαθητές στην εποχή .

Επεράσαμε …..όμορφα!!

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ