Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΠοιά δεοντολογία;

Ποιά δεοντολογία;

Η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων παρακολουθεί με αμέριστο ενδιαφέρον το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου παιδιού

Με έκπληξή μας είδαμε να θυσιάζεται η ανωνυμία του παιδιού και η ηρεμία του στο βωμό της τηλεθέασης. Η εικόνα των τηλεοπτικών συνεργείων έξω από το σπίτι του παιδιού δεν βοηθάει στην ενημέρωση. Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι το πρώτο στοιχείο της δημοσιογραφικής έρευνας και ρεπορτάζ. Ας μην τα θυσιάζουμε όλα στο βωμό της τηλεθέασης.

Καταδικάζουμε την όποια προσπάθεια δημοσιοποίησης των στοιχείων του παιδιού και την υπερέκθεση της γειτονιάς του από τα ΜΜΕ.

Ας αναλογιστούμε την επόμενη ημέρα στο περιβάλλον του. Να σταματήσει  η ανελέητη προβολή που μπορεί να έχει αρνητικό αποτέλεσμα για το παιδί.

Επίσης να σκεφτούμε και τις παράπλευρες απώλειες αυτής της ιστορίας που ειναι άνθρωποι από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Όλα στο φως τώρα.

Η δημοσιογραφία έχει χρέος απέναντι στην ενημέρωση αλλά με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Είναι καιρός να ξεκινήσει μια συζήτηση για την δημοσιογραφική δεοντολογία και τα όρια της έρευνας. Η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων θα είναι παρών και θα διοργανώσει εναν κύκλο συναντήσεων και ομιλιών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ