Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΓιατί είναι σημαντική η νομοθετική ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων;

Γιατί είναι σημαντική η νομοθετική ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων;

Πώς θα έπρεπε η ΕΕ να ρυθμίσει τα κρυπτονομίσματα για να προωθήσει την καινοτομία και να προστατεύσει τους χρήστες της;

Η χρήση κρυπτοστοιχείων και της τεχνολογίας τους έχει αποδειχθεί πολλά υποσχόμενη αλλά και προβληματική. Η ΕΕ θέλει να συμβάλει στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών και της χρήσης τους στην ΕΕ, διασφαλίζοντας όμως παράλληλα την προστασία των χρηστών τους.

Μάθετε περισσότερα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ.

Οι κίνδυνοι που ενέχουν τα κρυπτοστοιχεία

Η απουσία κάποιας κεντρικής τράπεζας ή αρχής και η δυνατότητα πραγματοποίησης ασφαλών και απλών συναλλαγών χωρίς μεσάζοντες είναι ορισμένοι από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα κρυπτοστοιχεία κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Ταυτόχρονα όμως, τα χαρακτηριστικά αυτά σε συνδυασμό με την απουσία νομοθετικής ρύθμισης (τα κρυπτοστοιχεία δεν καλύπτονται, επί του παρόντος, από την ευρωπαϊκή νομοθεσία) ενέχουν σημαντικούς κινδύνους.

Κίνδυνοι για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τις αγορές

Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν κρυπτοστοιχεία δεν καλύπτονται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας του καταναλωτή και συχνά αγνοούν τους συνεπαγόμενους κινδύνους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν χρήματα. Η ευρέα και άναρχη χρήση των κρυπτοστοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική αστάθεια, χειραγώγηση της αγοράς και οικονομικό έγκλημα. Δεδομένης της ανωνυμίας των περισσότερων συναλλαγών, τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται συχνά για εγκληματικές δραστηριότητες. Υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι χώρες της ΕΕ περιόρισαν τις εμπορικές τους συναλλαγές με κρυπτονομίσματα προς χρήση στη Ρωσία ή με ρωσική οντότητα.

η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ