Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑ“5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912: Όταν τα παιδιά του Ναυπλίου πήγαν Σαραντάπορο και Γιαννιτσά...

“5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912: Όταν τα παιδιά του Ναυπλίου πήγαν Σαραντάπορο και Γιαννιτσά ” άρθρο του άρθρο του Τόλη Κοΐνη

5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912: ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟΝ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ. (Ημερομηνίες που πρέπει να υπενθυμίζουμε στον Ερντογάν)

Είναι επέτειος ισάξια αν όχι μεγαλύτερης σημασίας από την 28 Οκτωβρίου. Δεν την γιορτάζουμε. Την ξεχνάμε. Την ξεχνάμε επειδή οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επέβαλλαν μεταπολεμικά την «Ελληνοτουρκική φιλία».
5 Οκτωβρίου 1912, άρχισε ο πρώτος Βαλκανικός πόλεμος… δλδ η απελευθέρωση της Ελασσόνας, της Κοζάνης, της Θεσσαλονίκης, της Καστοριάς, της Κορυτσάς (!!!) της Πρέβεζας των Ιωαννίνων, της Μυτιλήνης, της Χίου και της Ίμβρου (!!!!!!). Άρα δεν είναι ανάξια λόγου ημερομηνία για την Ελληνική Ιστορία… είναι ανάξια μόνο για εκείνους που δεν θέλουν να πιστέψουν ότι η λευτεριά χτίστηκε πάνω στα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά.
5 Οκτωβρίου 1912. Ημέρα σταθμός και για την πόλη μας. Από το 1835 ως το 1912 το Αναπλάκι ήταν ένα στρατιωτικό κέντρο. Ζούσε από τον Στρατό, τις φυλακές και τα δικαστήρια. Η επέκταση των συνόρων επέβαλε την απόσυρση του στρατού από εδώ. Ευτυχώς που βρέθηκαν ο … τοματοπελτές και η κονσερβοποιία και συνεχίστηκε η οικονομική δραστηριότητα… γιατί το λιμάνι είχε αρχίσει να …περιθωριοποιείται μετά την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων, από το 1890.
5 Οκτωβρίου 1912. Τα παιδιά του Ναυπλίου καταταγμένα στο 8ο Σύνταγμα Πεζικού της 4ης Μεραρχίας μεταφέρθηκαν στην Θεσσαλία, συμμετείχαν στην κατάληψη της Ελασσόνας, είδαν τον χότζα από τον μιναρέ να τους πυροβολεί και τον ξάπλωσαν κάτω, βρέθηκαν στο «αδιαπέραστο» πέρασμα του Σαρανταπόρου, διέψευσαν τους Γερμανούς επιτελείς των Τούρκων, έφτασαν πρώτοι στις όχθες του Αλιάκμονα, πήγαν από τους πρώτους στις όχθες της λίμνης των Γιαννιτσών (τότε υπήρχε, τώρα τα νερά της διοχετεύονται στην θάλασσα), συμμετείχαν στην μάχη, υπερκέρασαν το βόρειο τμήμα του εχθρικού μετώπου και έφτασαν πρώτοι στην όχθη του Αξιού, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
5 Οκτωβρίου 1912. Η μεγάλη εξόρμηση ξεκινάει. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με μια απρόσμενη κίνηση αλλάζει την Ελληνική εξωτερική πολιτική. Τα «βρίσκει» με Βούλγαρους και Σέρβους και προχωρούν σε πόλεμο με την Τουρκία. Η τωρινή «εθνομηδενιστική» προπαγάνδα, θέλει τον πόλεμο αυτόν ως ολοκλήρωση της Μεγάλης Ιδέας. Η αλήθεια είναι ότι οι Νεότουρκοι, που είχαν επικρατήσει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, είχαν αποφασίσει, με υπόδειξη των Γερμανών, εθνοκάθαρση. Πρώτοι που θα πέρναγαν από μαχαίρι θα ήταν οι Αρμένιοι, θα ακολουθούσαν οι Ρωμιοί, σειρά θα είχαν οι Σλάβοι, οι Αλβανοί και μετά Ασσύριοι, Σύριοι κλπ. Εάν οι Βαλκανικές χώρες δεν αντιδρούσαν, τότε θα είχαμε Ολοκαυτώματα, που μπροστά τους τα ναζιστικά κατορθώματα θα υστερούσαν
5 Οκτωβρίου 1912. Μια ημερομηνία που ο Ερντογάν δεν πρέπει να ξεχνάει… οι λαοί της Βαλκανικής έδιωξαν από την χερσόνησο τους παρείσακτους.
ΥΓ1: Μακάρι να υπάρξει ένας Δήμαρχος στο Ναύπλιο, με στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας, και να αδελφοποιήσει την πόλη με εκείνες που απελευθέρωσαν οι Ναυπλιείς το 1912.
ΥΓ2: Στον χάρτη της μάχης των Γιαννιστσών, στη διαφάνεια, με IV σημειώνεται η πορεία της 4ης Μεραρχίας (και του 8ου Συνταγμάτος), δλδ. η επική προέλαση των προπαππούδων μας.
ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ