Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΣχολεία: SOS για τις ιώσεις που παρατηρούνται -Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας

Σχολεία: SOS για τις ιώσεις που παρατηρούνται -Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας

Mεγάλη έξαρση των ιώσεων, παρατηρείται αυτή την εποχή και βεβαίως, το ένα τρίτο των περιστατικών είναι κορωνοϊός, το μπορεί να είναι και γρίπη, αν και έχει μειωθεί λίγο και περιμένουμε μια έξαρση τις επόμενες εβδομάδες και άλλο ποσοστό μπορεί να είναι μια οποιαδήποτε άλλη ίωση.

Δεδομένου ότι ο κορωνοϊός έχει γίνει πιο ελαφρύς στα κλινικά του συμπτώματα, έχουν βρει την ευκαιρία άλλες ιώσεις να φουντώσουν, οι οποίες είχαν καταπιεστεί κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Σχεδόν το 5 με 10% των περιστατικών κορωνοϊού που καταγράφονται είναι παιδιά. Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να υπάρχει».

Τα παραπάνω δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, την ώρα που πληθαίνουν οι απουσίες μαθητών από τα σχολεία λόγω νόσησης. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού ήταν αναμενόμενη λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς και της αύξησης του αριθμού επαφών μεταξύ των παιδιών και των εφήβων.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας προς τα σχολεία τονίζεται πως η εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων στις εκπαιδευτικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή αρμοδιότητάς σας κρίνεται αναγκαία, με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι, αποχωρητήρια κ.λ.π) των σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Ειδικότερα πρέπει να διαπιστώνεται αν πληρούνται οι όροι σχετικά με τον τακτικό αερισμό των αιθουσών, τον επαρκή καθαρισμό όλων των χώρων, των θρανίων, των γραφείων σε καθημερινή βάση κ.λπ.

Κατά τη διενέργεια των υγειονομικών ελέγχων πρέπει να δίνεται προσοχή στην τήρηση της εφαρμογής των υγειονομικών διατάξεων αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης της υγιεινής των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων καθώς επίσης στον εφοδιασμό τους με χαρτί, σαπούνι, αντισηπτικό διάλυμα και κάδους απορριμμάτων, της διαχείρισης των απορριμμάτων, την γενικότερη τήρηση της καθαριότητας, της επάρκειας του αερισμού και του κλιματισμού ούτως ώστε ο σχολικός πληθυσμός να δραστηριοποιείται σε υγιεινό περιβάλλον και να αποφεύγεται η δημιουργία ανθυγιεινών εστιών.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές) και στους χώρους εστίασης των σχολείων, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων και παράλληλα να εξετάζεται αν τα προσφερόμενα είδη είναι αυτά που καθορίζονται σχετικές Υγειονομικές Διατάξεις.

Αναφορικά με τα προγράμματα διανομής τροφίμων στα σχολεία (π.χ. ετοίμων γευμάτων, φρούτων, κ.α.) τα οποία πραγματοποιούνται από διάφορους φορείς υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή άλλων αρμόδιων Υπουργείων, αυτά πρέπει να τηρούν τους όρους της ανωτέρω σχετικής νομοθεσίας. Ο υπεύθυνος φορέας που υλοποιεί το εκάστοτε πρόγραμμα, οφείλει να ενημερώσει την Υπηρεσία μας σχετικά με τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και τους προμηθευτές – παρασκευαστές των γευμάτων με τα πλήρη στοιχεία αυτών (επωνυμία, ταχυδρομική διεύθυνση), ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούν οι αρμόδιες οικείες Υγειονομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να προβούν σε τακτικούς ή/και έκτακτους υγειονομικούς ελέγχους.

Για τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς αναφορικά με τον ιατρικό έλεγχο του προσωπικού τους και την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, επισημαίνουμε την εφαρμογή της ανωτέρω 6 σχετικής Απόφασης & των ανωτ. 9 & 10 σχετ. εγκυκλίων αντίστοιχα. Κρίνεται σκόπιμο επίσης, να διεξάγονται Υγειονομικοί έλεγχοι και στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα.

Δείτε ΕΔΩ την Εγκύκλιο

πηγή: aftodioikisi.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ