Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΚατάσταση της ΕΕ: Ουκρανία, ενέργεια, κλιματική αλλαγή, οικονομία

Κατάσταση της ΕΕ: Ουκρανία, ενέργεια, κλιματική αλλαγή, οικονομία

Στην ετήσια συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν με την πρόεδρο von der Leyen το έργο της Επιτροπής κατά το προηγούμενο έτος και τα σχέδιά της για το μέλλον.

Κηρύσσοντας την έναρξη της συζήτησης, η πρόεδρος του ΕΚ Roberta Metsola δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή να έχουμε μαζί μας την Olena Zelenska αυτή τη σημαντική ημέρα. Βρισκόμαστε εδώ σήμερα σε ένα ανησυχητικό σκηνικό, με την παράνομη και αδικαιολόγητη εισβολή σε ένα κυρίαρχο κράτος, την Ουκρανία, με υψηλό πληθωρισμό, με αυξήσεις των τιμών ενέργειας, με την κλιματική καταστροφή, με αυξημένη επισιτιστική ανασφάλεια και αύξηση του κόστους διαβίωσης. Σήμερα, το μήνυμά μας πρέπει να είναι ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει».

Σχετικά με τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε: «Ο Putin θα αποτύχει και η Ευρώπη θα νικήσει». Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας «ήρθαν για να μείνουν» και ανακοίνωσε τη διάθεση 100 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ουκρανικών σχολείων, καθώς και για την ένταξη της Ουκρανίας στην ελεύθερη ζώνη περιαγωγής της ΕΕ και στην ενιαία αγορά.

Όσον αφορά την αύξηση των τιμών της ενέργειας, η Επιτροπή θα προτείνει μέτρα ώστε τα κράτη μέλη να μειώσουν την κατανάλωση και θα προτείνει ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος, ώστε να αντληθούν περισσότερα από 140 δισ. ευρώ για να μετριαστεί το βάρος για τους πολίτες. Ανακοίνωσε επίσης τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κατέστησε σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών.

Σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η πρόεδρος von der Leyen υποσχέθηκε ότι οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο ομάδων πολιτών θα αποτελέσουν πλέον πάγια πρακτική και ότι έχει φθάσει η στιγμή για μια Ευρωπαϊκή Συνέλευση για την αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ.

Άλλα θέματα που έθιξε η πρόεδρος της Επιτροπής είναι η καταπολέμηση των ξένων παρεμβάσεων για την προστασία των δημοκρατιών μας, η στενότερη συνεργασία με χώρες όπως η Χιλή, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ινδία, καθώς και προτάσεις για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας, έναν ευρωπαϊκό νόμο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, μια Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου και μια δέσμη μέτρων αρωγής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πλήρη ομιλία της εδώ (μέρος 1μέρος 2μέρος 3μέρος 4).

Παρεμβάσεις των ηγετών των πολιτικών ομάδων δείτε ΕΔΩ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ