Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΚΟΡΙΝΘΙΑΤον Ισθμό πέρασε η θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση Christina O - Παραμένει...

Τον Ισθμό πέρασε η θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση Christina O – Παραμένει στα χωρικά ύδατα του Λουτρακίου

Τον Ισθμό πέρασε η θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση Christina O, και παραμένει για άγνωστο χρόνο στον Κορινθιακό.

Η θαλαμηγός «Χριστίνα» κατασκευάστηκε το 1943 ως η φρεγάτα Stormont (GRT 1602) και ανήκε στο καναδικό Πολεμικό Ναυτικό.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως συνοδευτικό σκάφος των νηοπομπών για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στις συμμαχικές δυνάμεις, παίρνοντας μέρος στην Μάχη του Ατλαντικού και στην Απόβαση της Νορμανδίας. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ένα από τα πολλά πλεονάζοντα ναυτικά πλοία.

Ο Ωνάσης αγόρασε την φρεγάτα στην τιμή των 34.000 δολαρίων και μετά ξόδεψε 4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να την μετατρέψει σε πολυτελές υπερσύγχρονο γιοτ. Της έδωσε το όνομα της κόρης του Χριστίνας. Πλέον ανήκει σε εταιρεία ενοικίασης σκαφών και ενοικιάζεται με την εβδομάδα αντί μεγάλου αντιτίμου.

Η θαλαμηγός Χριστίνα, μετά τον Ωνάση

Όταν ο Ωνάσης πέθανε το 1975, άφησε το γιοτ στην κόρη του Χριστίνα. Εκείνη το δώρισε στο ελληνικό κράτος για να χρησιμοποιηθεί ως προεδρική θαλαμηγός. Μετονομάστηκε σε «Αργώ», όμως γρήγορα εγκαταλείφθηκε και παραδόθηκε στη φθορά. Tο 1998 το αγόρασε ο Έλληνας εφοπλιστής Τζων Πωλ Παπανικολάου. Επανέφερε το αρχικό όνομα προσθέτοντας και το όμικρον («Ο») και ανακαίνισε το σκάφος από το 1999 μέχρι και το 2001, πληρώνοντας πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια.

Τον Ιούλιο του 2013, μετά τον θάνατο του Παπανικολάου, το 100 μέτρων πολυτελές γιοτ βγήκε ξανά στο σφυρί για 21 εκατομμύρια δολάρια. Πλέον διατίθεται προς ενοικίαση…

Η θαλαμηγός μπορεί να φιλοξενήσει 66 άτομα (και 35 άτομα πλήρωμα). Διαθέτει 18 υπνοδωμάτια, προεδρική σουίτα, ελικοδρόμιο, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, σπα, μπαρ, κέντρο ομορφιάς και παιδότοπο.

Επι Ωνάση η θαλαμηγός Χριστίνα γνώρισε πραγματικά μεγάλες δόξες. Εκεί έγινε ο γάμος του Ωνάση με την Τζάκι, εκεί είχε ζήσει και τον έρωτα του με την Μαρία Κάλλας. Από τα καταστρώματά της πέρασαν ως φιλοξενούμενοι του Ωνάση προσωπικότητες όπως η Γκρέτα Γκάρμπο και ο Ουίστον Τσώρτσιλ.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ