Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΦορολογικές δηλώσεις: Παράταση έως το τέλος Αυγούστου για την έκπτωση 3% στην...

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση έως το τέλος Αυγούστου για την έκπτωση 3% στην εφάπαξ καταβολή

Τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ και με έκπτωση φόρου 3% το σύνολο του φόρου μετά την εκκαθάριση της δήλωσης τους έως τις 31 Αυγούστου 2022 θα έχουν οι φορολογούμενοι που θα αποφασίσουν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών ορίζει ότι παρατείνεται έως το τέλος Αυγούστου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ταυτόχρονα παρατείνεται και η προθεσμία για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 3% επι του συνολικού φόρου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει:

– Όταν ο Φόρος που οφείλεται, με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση Φορολογίας εισοδήματος Φυσικών προσώπων Φορολογικού έτους 2021, για τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα εξόΦλησης σε δόσεις, καταβληθεί εΦάπαξ, μέχρι και την 31η.8.2022, παρέχεται, στο συνολικό ποσό του Φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%.

– Οι δηλώσεις Φορολογίας εισοδήματος Φυσικών Προσώπων Φορολογικού έτους 2021 υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 30ή Αυγούστου 2022.

Η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις του πρώτου εδαφίου πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες σι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την 31η.8.2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 6 επόμενων μηνών.

Η καταβολή του Φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 5 επόμενων μηνών.

Προγραμματισμός δόσεων

Μετά και την επίσημη παράταση στη διαδικασία υποβολης των φορολογικών δηλώσεων, αλλάζει και ο χρονος πληρωμης των δοσεων. Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα αποφασίσουν να υποβάλλουν τη δήλωση τους εντός του Ιουλίου έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν την οφειλή τους σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη να πρέπει να πληρωθεί εως και αύριο Παρασκευή 29 Ιουλίου και την τελευταία δόση στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023.

Αντίθετα για αυτούς που θα επιλέξουν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέσα στον Αύγουστο, ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί σε 8 δόσεις, με την πρώτη δόση ομως να είναι διπλή πληρώνοντας μαζί τη δόση Ιουλίου και Αυγούστου. Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να καταβάλλεται έως το τέλους Φεβρουαρίου του 2023.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έχουν υποβληθεί 5,388 εκατ. δηλώσεις Ε1, σε σύνολο 6,44 εκατ. που ανεβαίνουν στο σύστημα.

Τα στοιχεία από την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι έως τώρα μηδενικά ή με επιστροφή φόρου προκύπτουν σχεδόν τα 7 στα 10 εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Συγκεκριμένα, μόλις το 34,13% των φορολογούμενων έως τώρα παραλαμβάνει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, το 52,28% παραλαμβάνει μηδενικά, ενώ το 13,6% είναι πιστωτικές.

Με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι το ποσό της επιστροφής του ΕΦΚ που θα λάβουν φέτος οι αγρότες θα είναι ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες οφειλές. Ειδικότερα η τροπολογία ορίζει τα εξής:

Ακατάσχετο και ασυμψήφιστο του ποσού επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (Diesel) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία

Το ποσό επιστροφής, σύμφωνα με την παρ. 4Β του άρθρου 78 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α’265), του ειδικού Φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (ΟΙΕ5ΕΙ) κινητήρων της περ. στ της παρ. Ι του άρθρου 73 του ίδιου νόμου που χρησιμοποιείται, αποκλειστικά, στη γεωργία, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πηγή:dikaiologitika.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ