Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΚαιρός: Μετά τον καύσωνα, επικίνδυνα μπουρίνια και καταιγίδες με χαλάζι

Καιρός: Μετά τον καύσωνα, επικίνδυνα μπουρίνια και καταιγίδες με χαλάζι

Η χώρα  συνεχίζει να πλήττεται από τις υψηλές θερμοκρασίες  που έφερε ο παρατεταμένος καύσωνας, που αν και θα παραμείνει για μερικές ημέρες ακόμα, φαίνεται πως ο υδράργυρος σήμερα θα υποχωρήσει.

Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση των βόρειων ανέμων με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 βαθμούς (Δυτική Ελλάδα).

Την Τετάρτη (27/7), προβλέπεται ηλιοφάνεια και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει τοπικά και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση ως τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 40 βαθμούς.

Την Πέμπτη (28/7), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές γα την εκδήλωση τοπικών καταιγίδων τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, την ορεινή Πελοπόννησο και ίσως στην ορεινή Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Προσοχή στην εκδήλωση κεραυνών. 

Για επικίνδυνα μπουρίνια και καταιγίδες κάνει λόγο στην πρόβλεψή του για τον καιρό ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Μετά την έντονη ζέστη των τελευταίων ημερών φαίνεται πως θα ακολουθήσει έντονη αστάθεια την Πέμπτη με μπουρίνια και επικίνδυνες καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας φαινόμενα που τοπικά θα συνοδεύονται από χαλάζι και έντονους κεραυνούς, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook και τονίζει ότι τα γεωγραφικά διαμερίσματα όπου θα απασχολήσει αυτή η διαταραχή θα είναι η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θεσσαλία με έμφαση τα δυτικά και βόρεια τμήματα, τμήματα της δυτικής – κεντρικής Στερεάς, το εσωτερικό της Πελοποννήσου με έμφαση ορεινούς και ημιορεινούς όγκους, τμήματα της Θράκης και του βόρειου κυρίως βορειοδυτικού Αιγαίου.

Συνεχίζοντας ο μετεωρολόγος προβλέπει ενισχυμένους ανέμους και προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.

«Η έλευση αυτής της διαταραχής, θα προκαλέσει έντονη διαφορά πίεσης στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά με αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση των βοριάδων μέσα στη νύχτα της Πέμπτης στις αυτές περιοχές. Έτσι λοιπόν προς την περιοχή των Κυκλάδων, του ανατολικού – νότιου Αιγαίου, της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής – νότιας Πελοποννήσου θα δούμε εντάσεις του βοριά κοντά στα 8 μποφόρ, εξέλιξη που με τη σειρά της θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς», γράφει συγκεκριμένα και κάνει λόγο για πιθανή πρόκληση πυρκαγιών από κεραυνούς. «Εξαιτίας του ότι η ατμόσφαιρα τις τελευταίες ημέρες είναι αρκετά ξηρή, είναι πολύ πιθανό σε περιοχές όπου θα εκδηλωθούν καταιγίδες, να προκληθούν πυρκαγιές εξαιτίας των κεραυνών. Έτσι λοιπόν σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας την Πέμπτη αλλά και την Παρασκευή θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα», τονίζει.

Καταλήγοντας ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προβλέπει πτώση της θερμοκρασίας. «Η όλη αυτή εξέλιξη που αναλύθηκε παραπάνω, θα οδηγήσει σε ικανοποιητική για την εποχή πτώση του υδραργύρου με έμφαση τα ανατολικά και βόρεια. Στον αντίποδα στα δυτικά και τα νότια η ζέστη θα παραμείνει έντονη (θερμοκρασίες της τάξης των 37 με 38 βαθμών περίπου)», σημειώνει.

Την Παρασκευή και το Σάββατο (29-30/7), υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων  τα απογεύματα στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και κυρίως της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 6 και πιθανώς κατά τόπους στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 38 βαθμούς, σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση Ζιακόπουλου.

Πώς θα υποδεχθούμε τον Αύγουστο

Ο Αύγουστος θα μπει με… δροσιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, καθώς την Τρίτη (2/8) η θερμοκρασία υποχωρεί στους 33 βαθμούς, ενώ αναμένεται άνοδος από την Παρασκευή 5 Αυγούστου με 35 Βαθμούς, όπως αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου. 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ