Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤο έργο ανοιχτόχρωμης επικάλυψης οδοστρώματος στην σήραγγα "Θησέας" στην Κακιά Σκάλα ολοκληρώθηκε

Το έργο ανοιχτόχρωμης επικάλυψης οδοστρώματος στην σήραγγα “Θησέας” στην Κακιά Σκάλα ολοκληρώθηκε

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την ανοιχτόχρωμη επικάλυψη στο τούνελ «Θησέας».

Μια διαφορετική εμπειρία θα ζήσουν οι οδηγοί που θα περάσουν από το τούνελ «Θησέας» στην Κακιά Σκάλα.

Και αυτό γιατί τα οχήματα πλέον θα κινούνται πάνω από μια άσπρη άσφαλτο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ολυμπίας Οδού.

Βιώσιμη ανάπτυξη στο οδικό δίκτυο

Στη σήραγγα «Θησέας» τοποθετήθηκε ανακλαστικός εξοπλισμός κάθε 10 μέτρα κατά μήκος του κράσπεδου και στις δύο πλευρές της σήραγγας, ενώ για να διατηρηθεί η αντίθεση διαγραμμίσεων στο νέο ανοιχτής απόχρωσης οδόστρωμα εφαρμόστηκε ένας συνδυασμός μαύρου πλαισίου με διακεκομμένη λευκή γραμμή στο εσωτερικό του.

Στόχος της ανοιχτόχρωμης αυτής ασφαλτόστρωσης είναι η αξιοποίηση των θετικών συνεπειών των ανακλαστικών χαρακτηριστικών των ανοιχτόχρωμων οδοστρωμάτων σε σχέση με τα σκουρόχρωμα, διατηρώντας πάντοτε τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της επιφάνειας κύλισης σε υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, η εφαρμογή μιας ειδικής επιφανειακής επίστρωσης στο οδόστρωμα μιας σήραγγας έχει ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ χρωματισμό του υφιστάμενου ασφαλτοτάπητα και συνεπώς τη μείωση του απαραίτητου επιπέδου λαμπρότητας στη σήραγγα με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο στη λειτουργία της.

Ευρωπαϊκή εμπειρία

Η συγκεκριμένη πρακτική έχει δοκιμαστεί στην πράξη σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία.

Μάλιστα, έχει εφαρμοστεί σε σήραγγες άνω του ενός χιλιομέτρου, με τα αποτελέσματα να χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα θετικά τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την οδική συμπεριφορά των οδηγών.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ