Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΦωτογραφική έκθεση της Γιώτας Ντόκου αφιερωμένη στην γυναίκα στο νέο πολυχώρο Ίρια...

Φωτογραφική έκθεση της Γιώτας Ντόκου αφιερωμένη στην γυναίκα στο νέο πολυχώρο Ίρια Μύλος

“Υπάρχει μια γυναίκα στην αρχή όλων των μεγάλων πραγμάτων.” Λαμαρτίνος, 1790-1869, Γάλλος ποιητής και φιλέλληνας

Με αυτό το απόφθεγμα η φωτογράφος Γιώτα Ντόκου ανοίγει την έκθεση φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί στο Πετρόμυλο στα Ίρια από τις 9 Ιουλίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου και είναι αφιερωμένη στην γυναίκα .

Γιώτα Ντόκου

Μια εξαιρετική φωτογράφος, η Γιώτα Ντόκου έχει αποτυπώσει γυναίκες μπροστά στον φωτογραφικό της φακό που βγάζουν εκφράσεις και συναισθήματα και με τα στιγμιαία της “κλικ”  αφιερώνει την έκθεση στην γυναίκα του σήμερα την αξία που τις αξίζει.

Λίγα λόγια για τον Πετρόμυλο στα Ίρια που σας  περιμένει να γνωρίσετε την παράδοση και την τοπική ιστορία.

Πετρόμυλος

Ίρια, Δεκαετία ‘30. Στο κέντρο του χωριού οι περίφημοι Λαγκαδινοί μαστόροι ξεκινούν το χτίσιμο του πετρόμυλου με πέτρα πελεκημένη στο χέρι και ξύλο.

Αξιοποιούν τα μοναδικά στοιχεία του τόπου, τον ήλιο και τον αέρα και εφαρμόζουν αρχές που παραπέμπουν στη σύγχρονη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, σε μια εποχή που ο όρος δεν υπήρχε.

Ο πετρόμυλος ξεκινά τη λειτουργία του «5-12-1939» η ημερομηνία χαράσσεται στο δάπεδο μαζί με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του τεχνίτη. Οι μυλόπετρες λειτουργούν με μηχανή πετρελαίου, «άλεσις καθ΄εκάστη, ήλιο με ήλιο» καθώς μόνο το φυσικό φως επέτρεπε τη λειτουργία του μύλου, αλλά και την κυκλοφορία του κόσμου στο χωριό.

Ο πετρόμυλος λειτούργησε μέχρι και τη δεκαετία του ’60, ταυτίζοντας την παρουσία του με την τοπική οικονομική και κοινωνική ιστορία, αλλά και με ταραγμένες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, τον πόλεμο, την κατοχή, τον εμφύλιο. Γύρω στο 1965 ο μύλος σταμάτησε τη λειτουργία του, το κτήριο σφραγίστηκε και σοβατίστηκε, έγινε μια συνηθισμένη αποθήκη.

Το 2017 ξεκίνησε η αποκατάσταση του κτηρίου και οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των μοναδικών στοιχείων του. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός διατηρήθηκε, η πέτρα αποκαλύφθηκε και ο χώρος είναι έτοιμος να υποδεχθεί τον επισκέπτη «ήλιο με ήλιο», μια γνωριμία με την παράδοση και την τοπική ιστορία.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ