Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΈναρξη 2ου Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης στο Ναύπλιο

Έναρξη 2ου Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης στο Ναύπλιο

Με «Γυναίκα πείσμα της Ασίας» και «Με τον Νίκο Καρούζο-Ημερολόγιο» ξεκινά την Παρασκευή 1/7 ο Ιούλιος του 2ου Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης «Νίκος Καρούζος» που διοργανώνεται από τον Δήμο Ναυπλιέων και τον ΔΟΠΠΑΤ.

Δυο γυναίκες καλωσορίζουν το καλοκαίρι του πολιτισμού: η Ιστορικός Τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου, Γ.Γ. της AICA Hellas (Διεθνής Ένωση Κριτικών Τέχνης) και 26 εικαστικούς καλλιτέχνες που θα εκθέσουν μέχρι το τέλος Ιουλίου, στο Βουλευτικό, τα έργα τους με θέμα τη θηλυκή προσωπικότητα και δράση και φόντο την προσωπικότητα της μεγάλης μορφής της Ναυπλιακής Επανάστασης του 1862, Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου.

Στο «Τριανόν» την ίδια μέρα, παρουσιάζεται το βιβλίο της Εύας Μπέη «Με τον Νίκο Καρούζο» μια αυτοβιογραφική καταγραφή της περιόδου που μοιράστηκαν μαζί. Με την Εύα Μπέη θα μιλήσουν για τον Νίκο Καρούζο ο Γ.Παλαβός και ο Ν.Κουφάκης.

Το αφιέρωμα στον Νίκο Καρούζο θα συνεχιστεί την επόμενη μέρα (Σάββατο 2/7) στον αίθριο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης με σημαντικές παρουσιάσεις από τον Σάββα Μιχαήλ, τον Κώστα Μανωλίδη, την Φαίη Τζανετουλάκου, τον Γιώργο Πατρινιό και τον Άρη Βετούλη, ενώ θα διαβάσουν και θα απαγγείλουν ποιήματα του ποιητή η Εύα Μπέη, ο Αντρέας Τσιάκος και ο Νίκος Τσιπόκας.

Το δεύτερο αφιέρωμα, που θα γίνει στον αίθριο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης,  αφορά σε έναν Αναπλιώτη και από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’30, τον Άγγελο Τερζάκη.

Με ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις θα προσεγγίσουμε για πρώτη φορά ζητήματα που δεν είναι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό για την παρουσία του συγγραφέα όχι μόνο στα Γράμματα αλλά και τις Τέχνες με έμφαση στην 7η Τέχνη, δηλαδή στον κινηματογράφο.

Θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θανάση Αγάθου «Ο Άγγελος Τερζάκης και ο κινηματογράφος» και το Αρχείο του συγγραφέα που έχει κατατεθεί στα αρχεία της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών. Η αρχαιολόγος και ερευνήτρια κα Λήδα Κωστάκη θα παρουσιάσει τα αρχεία καθώς την επιμέλεια της οργάνωσής τους είχε η ίδια.

Η φιλόλογος Καλλιόπη Καλποδήμου θα παρουσιάσει μια ενδιαφέρουσα πλευρά του έργου του Α.Τερζάκη σχετικά με τη Γυναίκα και τέλος, ένας γνωστός για την παρουσία και το έργο του Αναπλιώτης, ο ποιητής Γιώργος Πατρινιός θα αναφερθεί με τον τίτλο «Η χειρωναξία του πνεύματος» στη φιλοσοφική διάσταση του έργου του συγγραφέα.

Η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ που φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν θεσμό και μια σταθερή αναφορά στη σχέση Λόγου και Τέχνης, αποτελείται: Μαρία Ράλλη (πρόεδρος ΔΟΠΠΑΤ), Βασιλική Σαγκιώτη (εικαστικός), Γιώργος Κόνδης (Κοινωνιολόγος), Φαίη Τζανετουλάκου (ιστορικός τέχνης, Γ.Γ. AICA Hellas).

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ