Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΤο Φεστιβάλ ΛΕΑ ταξιδεύει στους δήμους της Ελλάδα - Σάββατο 18 Ιουνίου...

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ ταξιδεύει στους δήμους της Ελλάδα – Σάββατο 18 Ιουνίου στο Ναύπλιο

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τελεί η 14η έκδοση του Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις).

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι μία από τις πιο ξεχωριστές λογοτεχνικές εκδηλώσεις της Αθήνας από το 2008 και, από το 2012, πραγματοποιείται επίσης στα νησιά της Λευκάδας και της Κρήτης και, από αυτή την έκδοση, στις πόλεις του Ναυπλίου και της Χαλκίδας. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Φεστιβάλ ΛΕΑ-Διαπολιτισμική Ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, το Κέντρο Γλωσσών και Πολιτισμών της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής Abanico, με τη συμμετοχή των Πρεσβειών της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κολομβίας,  της Κούβας, της Ισπανίας, του Μεξικού, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας, της Ουρουγουάης και της Βενεζουέλας και το Επίτιμο Προξενείο της Κολομβίας στην Αθήνα. Eίναι το μόνο πολιτιστικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα με θέμα την ιβηροαμερικανική λογοτεχνία και φιλοξενεί όχι μόνο καταξιωμένους, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς και τους προσφέρει την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους σε ελληνικό και ιβηροαμερικανικό έδαφος και να έρθουν σε επαφή με το νέο τους κοινό.

Όπως κάθε χρόνο, προσκαλούνται συγγραφείς από τον ιβηροαμερικανικό κόσμο (Λατινική Αμερική, Ισπανία και Πορτογαλία) προκειμένου να συμμετάσχουν και να συνδιαλλαγούν με τους ομολόγους τους από την Ελλάδα στις διάφορες προγραμματισμένες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, στην παρούσα έκδοση, το Φεστιβάλ ΛΕΑ προσφέρει ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα: συζητήσεις, εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων, επιμορφωτικές διαλέξεις, αφιερώματα, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις κλπ, των οποίων η θεματική θα στρέφεται γύρω από τη θάλασσα ως κοινό σημείο αναφοράς στις ιβηροαμερικανικές κουλτούρες.

Προσκεκλημένες και προσκεκλημένοι στην 14η έκδοση του Φεστιβάλ ΛΕΑ:

 Ανδρέας Αποστολίδης (Ελλάδα)

Λέιρε Μπιλμπάο (Ισπανία)

Φιλίπα Λεάλ (Πορτογαλία)

Γκιγέρμο Μαρτίνες (Αργεντινή)

Άνα Μερίνο (Ισπανία)

Λεονάρδο Παδούρα (Κούβα)

Μαρίνα Περεθάγουα (Ισπανία)

Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Ισπανία)

Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Ισπανία -Περού)

Μπεατρίς Σααβέδρα (Μεξικό)

Χοσέ Κάρλος Σομόθα (Ισπανία)

Λίνα Στεφάνου (Ελλάδα)  

Μαφάλντα Βέιγκα (Πορτογαλία)

Μανουέλ Βίλας (Ισπανία)  

Χόρχε Βόλπι (Μεξικό)

 Στις 30 Σεπτεμβρίου θα απονεμηθεί το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Φεστιβάλ ΛΕΑ στον μεταφραστή, στη μεταφράστρια ή στη μεταφραστική ομάδα που θα έχει πραγματοποιήσει κατά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος, σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης του έργου και καταχώρησης του στη βάση δεδομένων της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, την καλύτερη πρώτη μετάφραση ή αναμετάφραση ενός λογοτεχνικού έργου (μυθιστορήματος, συλλογής διηγημάτων, θεατρικού κειμένου, ποιητικής συλλογής ή ανθολογίας ενός ή περισσοτέρων ποιητών) γραμμένου στα ισπανικά, στα πορτογαλικά ή στα καταλανικά.

 Το φετινό πρόγραμμα στις πόλεις της επαρχίας είναι το ακόλουθο:

 ΝΑΥΠΛΙΟ

 ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 19:00

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ | «Latin Noir και το αστυνομικό μυθιστόρημα στην Ιβηρική Αμερική» με τον Ανδρέα Αποστολίδη, τον Λεονάρδο Παδούρα, τον Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και τον Χοσέ Κάρλος Σομόθα

 Ο Ανδρέας Αποστολίδης, διακεκριμένος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων είναι και ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Latin Noir», που φέρνει στον κινηματογράφο τις φωνές πέντε διάσημων συγγραφέων του είδους από την Λατινική Αμερική, των: Λεονάρδο Παδούρα (Κούβα), Κλαούντια Πινιέιρο (Αργεντινή), Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Περού), Λουίς Σεπούλβεδα (Χιλή) και Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ (Μεξικό). Εκείνοι μας αποκαλύπτουν πώς το λατινοαμερικάνικο αστυνομικό μυθιστόρημα αντανακλά την ιστορία όλης της ηπείρου. Σε μια περιοχή όπου κυριαρχεί το Κρατικό ή Αντι-Κρατικό έγκλημα, αναπόφευκτα το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι και πολιτικό.

 Μετά από την προβολή θα γίνει συζήτηση ανάμεσα στον συγγραφέα και σκηνοθέτη της ταινίας Ανδρέα Αποστολίδη και τους συγγραφείς Λεονάρδο Παδούρα, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και Χοσέ Κάρλος Σομόθα για το αστυνομικό μυθιστόρημα στην Ιβηροαμερική. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη.

 Στα ισπανικά και στα ελληνικά.

 Τόπος: Θέατρο Τριανόν, Πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ