Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΒΙΝΤΕΟ: Η σπάνια και ξεχωριστή αράχνη "πασχαλίτσα" βρέθηκε και στο Τολό

ΒΙΝΤΕΟ: Η σπάνια και ξεχωριστή αράχνη “πασχαλίτσα” βρέθηκε και στο Τολό

Την εντυπωσιακή και σίγουρα πολύ σπάνια αράχνη πασχαλίτσα (Eresus Cinnaberinus) βρήκαν σήμερα ιδιοκτήτες ταβέρνας στο Τολό του Δήμου Ναυπλιέων. Αντίστοιχη αράχνη έχει βρεθεί και στο Ναύπλιο, ενώ έχει εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρα παλαιότερα όπως τα Γρεβενά, την Λαμία και πιο πρόσφατα στον Πόρο και αλλού.

Η ακίνδυνη αράχνη ζει κυρίως στη Μ. Βρετανία και πιθανόν να βρέθηκε στην περιοχή “ταξιδεύοντας” με κάποιον επισκέπτη.
Η συγκεκριμένη αράχνη πήρε το όνομα αυτό εξαιτίας του λαμπερού κόκκινου σώματός της που καλύπτεται από μαύρα σημάδια στα αρσενικά του είδους.

Ως είδος, είναι γνωστό για την ικανότητά τους στην κατασκευή μεταξένιων θόλων και σωλήνων τους οποίους διακοσμούν με τα απομεινάρια φαγωμένων σκαθαριών και μυρμηγκιών, όπως οι άνθρωποι βάζουν ως τρόπαια τα κεφάλια ζώων που έχουν σκοτώσει στους τοίχους.

Η μητέρα αράχνη – πασχαλίτσα πεθαίνει αφού εκκολάψει τα αυγά της έτσι ώστε τα μικρά της να τραφούν από το σώμα της.

Αυτό το πολύ όμορφο έντομο ήταν εξαφανισμένο είδος από το 1896 και στα όρια της εξαφάνισης κατά τη δεκαετία του 1990 όταν είχε απομείνει παρά μόνο μία αποικία με 56 αράχνες σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Από τότε όμως, έγιναν αρκετές προσπάθειες να διασωθεί το είδος και τον Αύγουστο του 2011, αφέθηκε ξανά ελεύθερο στη φύση.
το είδος ακόμα διατρέχει τον κίνδυνο της εξαφάνισης και είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα, τον Απρίλη του 2017, ορίστηκε ένα ποσό των 4,6 εκατομμυρίων λιρών για την προφύλαξη του συγκεκριμένου είδους και άλλων 19 απειλούμενων ειδών στην Αγγλία.

Με πληροφορίες από prlogos.gr

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ