Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΒΙΝΤΕΟ: Τίμησαν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Ναύπλιο

ΒΙΝΤΕΟ: Τίμησαν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Ναύπλιο

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα.

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση από έκθεση σε κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, οι πορείες θανάτου στην έρημο και συχνότατα οι εν ψυχρώ δολοφονίες ή εκτελέσεις. Ο αριθμός των θυμάτων έχει υπολογιστεί από έναν Πόντιο μελετητή σε 353.000, αριθμός που υιοθετείται και από τις περισσότερες ξένες πηγές.

Στο Ναύπλιο σήμερα Κυριακή 22 Μαΐου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργολίδας κ. Νεκταρίου, ενώ ακολούθησε ομιλία τη νηπιαγωγό κα Δέσποινα Μαυρίδου, μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Ποντίων Αργολίδας «Η Παναγία Σουμελά».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Δημητρίου Υψηλάντη στην πλατεία Τριών Ναυάρχων

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ