Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΝαύπλιο: Εκδήλωση μνήμης 1453- 1821-2021, Ρέκβιεμ ή Αναγέννηση;

Ναύπλιο: Εκδήλωση μνήμης 1453- 1821-2021, Ρέκβιεμ ή Αναγέννηση;

Εκδήλωση μνήμης 1453- 1821-2021, Ρέκβιεμ ή Αναγέννηση; Ο νέος ελληνισμός και η υπαρξιακή κρίση του σήμερα

Εισηγητές:

Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας

Μελέτης Μελετόπουλος, Δρ Κοινωνιολογίας και Οικονομίας

Τάσος Χατζηαναστασίου, Δρ Ιστορίας

Συντονίζει: η Βίκυ Φλέσσα, Φιλόλογος, Δημοσιογράφος

Συμμετέχει η χορωδία: Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλαλοι υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ρούτουλα

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022, 7.15-10μμ Αίθουσα Βουλευτικού, Ναύπλιο

Η σύμπτωση των τριών επετείων (της Αλώσεως στις 29 Μαΐου 1453, των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή) και η κυκλοφορία των βιβλίων: «1821-2021: Ρέκβιεμ ή αναγέννηση;» του Γιώργου Καραμπελιά (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2021) και «Πολεμώντας το ’21, οι σημαντικότερες συγκρούσεις του Αγώνα της Ανεξαρτησίας στη στεριά και τη θάλασσα μέσα από τις πηγές» των Τάσου Χατζηαναστασίου και Μαρίας Κασιμάτη, προσφέρουν την ευκαιρία της συζήτησης και του αναστοχασμού για το παρόν και το μέλλον του ελληνισμού.

Με νηφαλιότητα και γνώση, με όραμα και έγνοια για την επιβίωση και πρόοδο ενός ιστορικού έθνους, όπως το ελληνικό, οι τρεις εισηγητές προσεγγίζουν την πορεία του νεότερου ελληνισμού προκειμένου να εξαγάγουν χρήσιμα συμπεράσματα. Η βασική ιδέα είναι ότι το τεράστιο ιστορικό βάθος του ελληνισμού, η ιστορική μνήμη, αποτελεί, εφόσον αξιοποιηθεί δημιουργικά, το ηθικό και πολιτισμικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας για να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις.

Την εκδήλωση τιμά με σύντομο χαιρετισμό και την ευλογία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος. Επίσης, πλαισιώνεται καλλιτεχνικά από την χορωδία Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλαλοι υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ρούτουλα. Συντονίζει η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, γνωστή για την ευαισθησία και γνώση της σε ζητήματα ελληνικής ιστορίας, γλώσσας και πολιτισμού. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τις Εναλλακτικές

Εκδόσεις, το περιοδικό Άρδην και τον ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ