Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΕπιστολή ΕΑΣ Αργολίδας ΡΕΑ για εσπεριδοειδή - Η ανησυχία έχει γίνει φόβος...

Επιστολή ΕΑΣ Αργολίδας ΡΕΑ για εσπεριδοειδή – Η ανησυχία έχει γίνει φόβος και απόγνωση

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά

Κοιν: Υφ/γο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Στύλιο Υφ/γο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Συμεών Κεδίκογλου Γενικό Γραμματέα, κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Νίκα Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε Αργολίδας, κ. Δημήτρη Σχοινοχωρίτη Βουλευτές Νομού Αργολίδας 

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις που έχει επιφέρει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Δυστυχώς παρακολουθώντας τις ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα το τελευταίο χρονικό διάστημα, πλέον είμαστε στη δυσάρεστη θέση όπου η ανησυχία έχει γίνει φόβος και απόγνωση. 

Η δυναμική των ελληνικών εξαγωγών που το 2021 ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έσπασε ρεκόρ προσεγγίζοντας τα 40 δις. ευρώ, πλέον βρίσκεται σε εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο. 

Ο περιορισμός των εξαγωγών προς τη Ρωσία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων είναι μόνο η μία πλευρά, καθώς η εκτόξευση των ενεργειακών τιμών Θέτει εν αμφιβάλω την επίτευξη των ρυθμών ανάπτυξης που είχαν «προεξοφληθεί» για την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αποτελεί και τον κυριότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών σε Ρωσία και Ουκρανία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση που μόνο κινδύνους ενέχει για την ελληνική οικονομία.

Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε να λάβετε μέτρα και πιο συγκεκριμένα να αξιολογήσετε την πιθανότητα να θεσπιστούν ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης των παραγωγών οπωροκηπευτικών γενικά και ειδικότερα των εσπεριδοειδών, που αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος των αγροτών της Πελοποννήσου, με τη μορφή της απόσυρσης των αγροτικών πρόίόντων και εν συνεχεία της παροχής τους μέσω επισιτιστικής βοήθειας ή δωρεάν διανομής τους σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Κάτι αντίστοιχο είχε πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα το 2014, εξαιτίας της επιβολής απαγόρευσης εισαγωγής ορισμένων πρόίόντων από την Ευρωπαϊκή Ενωση στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των οπωροκηπευτικών, οπότε και θεσπίστηκαν προσωρινά μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς. 

Για την Ε.Α.Σ. Αργολίδας 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ