Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑAbbeville - Άργος: μια γιορτή 29 ετών

Abbeville – Άργος: μια γιορτή 29 ετών

Στο κτίριο του Δημαρχείου της όμορφης πόλης του γαλλικού βορρά, της Abbeville, θα κυματίζει για μια εβδομάδα η ελληνική γαλανόλευκη!

Για 29η χρονιά οργανώνεται η Ελληνική Εβδομάδα, τιμώντας την Ελλάδα, την Αργολίδα και το Άργος. Ο Σύλλογος Abbeville Argos Amitié (ΑΑΑ) στον οποίο Πρόεδρος είναι ο αρχαιολόγος Laurent Sauvage και Δήμαρχος του γειτονικού στην Abbeville Δήμου Villers sous Ailly, διατηρεί ζωντανή τη φιλία των δυο πόλεων που ξεκίνησε με την υπογραφή της αδελφοποίησής τους στις 13 Μαΐου 1993 στο Άργος από τον αείμνηστο Δήμαρχο Δημ. Παπανικολάου. Μια σειρά από εκδηλώσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί και περιλαμβάνουν μουσική, λογοτεχνία, εκθέσεις κ.ά.

Η Abbeville είναι μια μεσαίου μεγέθους πόλη της Πικαρδίας (Picardie) του γαλλικού βορρά. Βρίσκεται σε μια περιοχή όπου Ιστορία και περιβάλλον δημιουργούν μια ιδανική παραγωγική σχέση τα στοιχεία της οποίας ενισχύουν την τοπική ταυτότητα και ελκύουν χιλιάδες τουριστών κάθε χρόνο. Η όμορφη πόλη της Αμπβίλ (Αbbeville) μοιράζεται την πλούσια ταυτότητα της περιοχής με την Αμιένη, την Κομπιένη, το Αράς, τη Βαλανσιέν, την Λίλ και την Δουνκέρκη, ενώ το Παρίσι, η Ρέμς, οι Βρυξέλλες και η Γάνδη, συμπληρώνουν το ανθρωπογεωγραφικό περιβάλλον της περιοχής, το τόσο πλούσιο σε ιστορία, οικονομία και περιβαλλοντική ομορφιά.

Τα πλωτά ποτάμια και ιδιαίτερα ο ποταμός Somme με τον οποίο έχει ταυτιστεί η ιστορία της πόλης, αποτελούν πανάρχαιους εμπορικούς δρόμους που διατρέχουν τοποθεσίες σπάνιας ομορφιάς. Αυτό το περιβάλλον οι κάτοικοι το προστατεύουν και το αναδεικνύουν με τη βοήθεια των τοπικών αρχών.

Γι’ αυτό σήμερα τα πλωτά ποτάμια της περιοχής αποτελούν ελκυστικό προορισμό για όσους αναζητούν μια ξεχωριστή γνωριμία με την περιοχή αλλά και κάποιες στιγμές ξεκούρασης. Υπάρχουν βέβαια και εκείνες οι οικογένειες που δηλώνουν μόνιμη εγκατάσταση σε διαμορφωμένα ποταμόπλοια που ξεπερνούν σε ανέσεις ακόμη και πλουσιόσπιτα!

Abbeville

Οι πολιτικές διάσωσης/διατήρησης και ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς, έχουν ωφελήσει την πόλη και τη γύρω περιοχή καθώς η προσωπικότητά της παραμένει ελκυστική, ο αστικός ιστός είναι ένας από τους ομορφότερους της ευρύτερης περιοχής, παρά τις καταστροφές που υπέστη από τις γερμανικές επιθέσεις και τα ιστορικά της κτήρια διατηρούν τη σχέση τους με τους πολίτες και δεν αποτελούν απλά μουσειακή προέκταση της ιστορίας της.

Στο κέντρο της πόλης, για παράδειγμα, ο πολίτης μπορεί να επισκεφτεί καθημερινά το πάρκο της Ermonville (φωτ. παραπάνω) όπου φιλοξενούνται, στην έπαυλη που ανήκει πλέον στο Δήμο, το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου και ιστορικές συλλογές βιβλίων, χαρτών, κ.ά τεκμηρίων μεταξύ των οποίων και ορισμένα που αφορούν στην Αργολίδα και το Άργος.

       Μπορεί η πολιτική των αδελφοποιήσεων μεταξύ ευρωπαϊκών πόλεων να μην είναι στις προτεραιότητες πλέον των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, υπάρχουν όμως οι άνθρωποι που εξακολουθούν να διατηρούν ζωντανή τη φιλία μερικών δεκαετιών. Στη φιλία αυτή στηρίζεται η αγάπη για τις πόλεις και τις χώρες μας και οι δυνατότητες που μας προσφέρονται, σήμερα περισσότερο από άλλες εποχές, για ανταλλαγές εμπειριών και απόψεων σε μια σειρά από θέματα που αφορούν στις κοινωνίες μας, τους πολίτες και στον πολιτισμό μας. Αυτή τη φιλία και αυτές τις δυνατότητες ανανεώνουμε γιορτάζοντας για 29η χρονιά με τους φίλους της Abbeville.

                                                                                                   (Γ.Κόνδης)

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ