Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΒΙΝΤΕΟ - Ν.Κίος: Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ "Ο άγνωστος σωτήρας" και συναυλία...

ΒΙΝΤΕΟ – Ν.Κίος: Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ “Ο άγνωστος σωτήρας” και συναυλία από το Μουσικό Σχολείο – Αφιέρωμα στη Σμύρνη

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή το απόγευμα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή το ντοκιμαντέρ “Ο άγνωστος σωτήρας” στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Κίου.
Πρόκειται για εργασία που πραγματοποιήθηκε από μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Άργους και του 1ου Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου Άργους. Η ταινία βραβεύτηκε με το “Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ” στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ 2019.

Αναφέρεται στην άγνωστη ιστορία του Asa Jennings, του μεθοδιστή Αμερικανού πάστορα, του ανθρώπου που έσωσε 350.000 Έλληνες το 1922 στην καταστροφή της Σμύρνης.

Ο Σίντλερ της Σμύρνης (Asa Jennings) αγνόησε την επίσημη πολιτική της χώρας του, δεν έλαβε υπόψη θρησκεία, χρώμα και φυλή. Ήθελε μόνο να σώσει όσο γίνεται περισσότερους δύστυχους συνανθρώπους του. Έδωσε την περιουσία του, έπεισε τους Τούρκους και πίεσε τις ελληνικές αρχές για να εξασφαλίσει την διάσωση των προσφύγων. Και τα κατάφερε.


Ακολούθησε συναυλία στην πλατεία Δημάρχου Κατριλιώτη από το Παραδοσιακό Σύνολο του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας το οποίο παρουσίασε «Μουσικές με χρώματα και αρώματα από τη Σμύρνη που αγαπήσαμε». Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδας κ.κ Νεκτάριος, ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών, κ. Δημήτρης Καμπόσος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μνήμης Ν. Κίου, κ. Γιώργος Μανινής, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ, κ. Παναγιώτης Σκούφης, ο διευθυντής του ΕΠΑΛ, κ. Νίκος Τσιπιανίτης.

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ