Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΡεύμα: Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Μητσοτάκης σήμερα Πέμπτη

Ρεύμα: Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Μητσοτάκης σήμερα Πέμπτη

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση απο το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, σήμερα στις 19.00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ρεύμα – Νέα μέτρα: επιδοτήσεις και αναδρομική στήριξη

Δεύτερο εξάμηνο

Όπως θα ανακοινώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί, το δεύτερο μισό του 2022 θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σχήμα στήριξης για οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, με στόχο την αποτελεσματική αντιστάθμιση των μεγάλων επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Το νέο πακέτο στήριξης θα προβλέπει τη συνέχιση των επιδοτήσεων των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τη φορολόγηση των λεγόμενων ουρανοκατέβατων κερδών των ηλεκτροπαραγωγών και την επιβολή ανώτατου ορίου αποζημίωσης των τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά.

Ο στόχος είναι το κόστος για τους οικιακούς καταναλωτές να διαμορφωθεί μεσοσταθμικά σε περίπου 0,15 ευρώ/kWh και να επιστρέψουν ουσιαστικά οι τιμές στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2021.

Όπως τονίζουν αξιόπιστες πηγές για τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων του δεύτερου εξαμήνου του έτους θα εξαντληθούν όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα χρειαστούν περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων πόρων θα προέλθει από τον προϋπολογισμό ενώ το υπόλοιπο από τη φορολόγηση σε ποσοστό 90% των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρισμού, αλλά και τα πλεονάσματα που θα έχουν οι ηλεκτροπαραγωγοί στη χονδρεμπορική αγορά εφεξής.

Η task force που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών έχει επίσης επεξεργαστεί και ένα σενάριο για τη συνέχιση του σχήματος στήριξης και για το πρώτο εξάμηνο του 2023, δηλαδή έως το τέλος της προγραμματισμένης λήξης της κυβερνητικής θητείας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ