Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑργειακός Μυκηναϊκός Δρόμος 2022: Απαγγελία του ποιήματος του Κωνσταντίνου Καβάφη...

Αργειακός Μυκηναϊκός Δρόμος 2022: Απαγγελία του ποιήματος του Κωνσταντίνου Καβάφη «Παλαιόθεν Ελληνίς»

Η Τελετή Έναρξης του Αργειακού Μυκηναϊκού  Δρόμου 2022  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Μαΐου και ώρα  21:00,  στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Άργος.

Η όμορφη βραδιά θα ξεκινήσει άκρως συμβολικά, με την απαγγελία του ποιήματος του  Κωνσταντίνου Καβάφη «Παλαιόθεν Ελληνίς», από τον Τάσο Θάνο, τιμώντας την ένδοξη Αργειακή αθλητική και πολιτιστική Παιδεία και  Ιστορία. 

Σύμφωνα με τον μύθο,

η Ιώ, κόρη του βασιλιά του Άργους Ινάχου, μεταμορφώθηκε σε δαμάλα από τον Δία και περιπλανήθηκε σε μια πορεία, από την οποία ονομάστηκαν περιοχές όπως ο Βόσπορος, το Ιόνιο,  που συνδέονταν με τη μυκηναϊκή και δωρική Αργολίδα.

Κυνηγημένη από την Ήρα, αναζητώντας το γιο της, τον συναντά τελικά στη Συρία, όπου οι Αργείοι ίδρυσαν πόλη και ναό προς τιμήν της.

Ο σπουδαίος ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης δημιουργεί ένα ακόμη από εκείνα τα ιστοριογενή ποιήματα που αποσκοπούν να τονίσουν πόσο σημαντικός υπήρξε ο Ελληνισμός, ως Ιδέα και αφετηρία ενός πολιτισμού,  αλλά και πόσο κύρος προσέδιδε .

Οι άλλοι λαοί επιθυμούσαν όχι μόνο να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να γίνουν μέσω αυτής κοινωνοί της εξαιρετικής ελληνικής παιδείας, μα και να επιδείξουν κάθε πιθανό στοιχείο σύνδεσης με τον Ελληνισμό, καθώς αυτή η καταγωγή αποτελούσε πηγή μεγάλης τιμής.

Για τους πολίτες της μακρινής και ακμάζουσας Αντιόχειας την μεγαλύτερη υπερηφάνεια καλλιεργούσε το γεγονός ότι η ίδρυση της πόλης τους συνδέεται με τους Έλληνες, και ειδικότερα τους Αργείους, αφού στο χώρο που επέλεξε ο Σέλευκος ο Α’ για την δημιουργία της Αντιόχειας, προϋπήρχε η Ιώνη, η ελληνική πόλις που είχαν ιδρύσει οι Αργείοι για να τιμήσουν την Ιώ.

Συνεπώς, η Αντιόχεια είχε βαθύτερες ελληνικές ρίζες από τις  άλλες  σύγχρονες της πόλεις των ελληνιστικών βασιλείων, καθώς η δική της Ελληνικότητα ξεκινούσε πολύ πριν από την ελληνιστική περίοδο.

Μείνετε συντονισμένοι στην σελίδα μας και ενημερωθείτε για όλα τα τελευταία νέα  και τις παράλληλες δράσεις του αγώνα ακολουθώντας το παρακάτω link:  https://m.facebook.com/argeiakos.mykhnaikos.

Ετοιμαστείτε φέτος να τρέξουμε όλοι ΜΑΖΙ, μέσα στην ιστορία, μεταφέροντας την χαρά του αθλητισμού και την αξία της Ειρήνης και της Αλληλεγγύης στον ανανεωμένο Αργειακό Μυκηναϊκό Δρόμο 2022 !

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ