Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟGoogle: Ποιες προσωπικές πληροφορίες μπορείτε να ζητήσετε να αφαιρεθούν από τα αποτελέσματα...

Google: Ποιες προσωπικές πληροφορίες μπορείτε να ζητήσετε να αφαιρεθούν από τα αποτελέσματα αναζήτησης

Η Google ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τη λίστα των προσωπικών δεδομένων που μπορούν να διαγράφονται από τα αποτελέσματα αναζήτησης με αίτημα του κατόχου.

Εκτός από προσωπικά δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικονομική απάτη, η εταιρεία θα εξετάζει πλέον και αιτήματα που αφορούν:

Εικόνες δελτίων ταυτότητας.

Πληροφορίες επαφής (φυσικές διευθύνσεις, τηλεφωνικοί αριθμοί, διευθύνσεις email).

Εμπιστευτικούς κωδικούς πρόσβασης.

Μέχρι σήμερα, η λίστα περιλάμβανε:

Αριθμούς δελτίων ταυτότητας, ΑΜΚΑ κλπ.

Αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών.

Αριθμούς πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Εικόνες υπογραφής.

Εμπιστευτικά και επίσημα αρχεία όπως ιατρικοί φάκελοι.

Ακόμα, σύμφωνα με ιστοσελίδα υποστήριξης της Google, η εταιρεία θα αφαιρεί επίσης «μη σεναινετικές» γυμνές φωτογραφίες, πορνογραφικά deepfake και επεξεργασμένες εικόνες του χρήστη.

Για να υποβάλλει κανείς αίτημα αφαίρεσης στην αντίστοιχη ιστοσελίδα θα πρέπει να παραδώσει στη Google λίστα των διαδικτυακών διευθύνσεων που οδηγούν στις προσωπικές πληροφορίες, καθώς και τις σελίδες αναζήτησης που εμφανίζουν αυτές τις διευθύνσεις.

Η Google θα εξετάσει στη συνέχεια αν θα ικανοποιήσει το αίτημα. Μεταξύ άλλων θα αποφασίσει αν οι εν λόγω πληροφορίες πρέπει να εμφανίζονται για λόγους δημόσιου συμφέροντος ή επειδή αναρτήθηκαν από δημόσια υπηρεσία.

Η εταιρεία θα κρίνει επίσης αν τα επίμαχα αποτελέσματα δεν θα εμφανίζονται σε καμία αναζήτηση ή μόνο σε αναζητήσεις που περιέχουν το όνομα του χρήστη.

Η νέα πολιτική λειτουργεί πάντως με διαφορετικό τρόπο από το σύστημα που υποχρεώθηκε να εφαρμόσει στη Ευρώπη για να δώσει στους χρήστες το λεγόμενο δικαίωμα στη λήθη. Το σύστημα αυτό επιτρέπει στους πολίτες να ζητούν να μην εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης ιστοσελίδες με δυσφημιστικό περιεχόμενο.

Οι νέοι κανόνες αντίθετα αφορούν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες προσωπικών δεδομένων.

Εκπρόσωπος της Google, τέλος, διευκρίνισε στο Verge ότι, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, η μηχανή αναζήτησης θα μπλοκάρει ιστοσελίδες που πωλούν δεδομένα χρηστών.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ