Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΦιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου: Ας κλείσουμε επιτέλους τις πόρτες μας να μην μας...

Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου: Ας κλείσουμε επιτέλους τις πόρτες μας να μην μας φεύγουν τα σκυλιά μας!

Αυτές τις ημέρες δεχόμαστε πολλά μηνύματα για σκυλιά που χάθηκαν το βράδυ της ανάστασης όταν άρχισαν να χτυπούν τα αυτιά τους οι ήχοι των βαρελότων.

Το θέμα όμως είναι ότι αυτό είναι κάτι που στην περιοχή μας εδώ και πολλά χρόνια καλά κρατεί, γιατί κανένας μα κανένας δεν άγγιξε την πραγματική ρίζα και αιτία φυσικά του εν λόγω σοβαρού πια προβλήματος.

Ποια είναι όμως η αιτία αυτού του πολύ σοβαρού προβλήματος;

Η αιτία αυτού του προβλήματος λοιπόν δεν είναι άλλη από την δικιά μας αποκλειστική  ανευθυνότητα, που έχουμε, και κακώς βέβαια, αλλά έχουμε δυστυχώς συνηθίσει , να αφήνουμε στα σπίτια μας τις πόρτες ανοιχτές και τα σκυλιά λυμένα. 

Και το κάνουμε αυτό γιατί πολλοί από εμάς δεν έχουνε καταλάβει ότι ο σκύλος μας για να μην μας φύγει θα πρέπει όταν η πόρτα του σπιτιού μας για τον οποιονδήποτε λόγο είναι ανοιχτή τότε υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι και το σκυλί δεμένο. Ειδάλλως θα φύγει.

Υπενθυμίζουμε επίσης για όσους μπορεί ήδη να το γνωρίζουν αλλά και ταυτοχρόνως ενημερώνουμε κιόλας για όσους δεν το γνωρίζουν ότι τα σκυλιά δεν είναι ρομπότ για να τα φωνάζουμε και να μας υπακούνε και να έρχονται. Για τον λόγο αυτό ακριβώς και υποχρεωτικά μπροστά στην ανοιχτή πόρτα αλλά και στην βόλτα τους καθημερινά τα σκυλιά αν είναι δεμένα!

Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν έχουμε στο σπίτι μας σκυλί η πόρτα κλείνει!

Επίσης υπενθυμίζουμε πάλι για όσους ήδη το γνωρίζουν αλλά και συγχρόνως ενημερώνουμε για όσους πιθανά δεν το γνωρίζουν ότι το σκυλί μας είναι παράνομο να κυκλοφορεί έξω μόνο του χωρίς την δικιά μας συνοδεία δηλαδή του ιδιοκτήτη του. 

«Για τον σύνδεσμο εδώ(με τα μπλε γράμματα), το link που οδηγεί στο συγκεκριμένο σημείο του αρχείου είναι το https://drive.google.com/file/d/1bm8N2maTodZVpjB3U09O8Ry2NsFfU60Z/edit?disco=AAAAXvMvaao»

Ο νόμος 4830/2021, στο άρθρο 9, στην παράγραφο 3 αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι:

«Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:

(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.

(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.

(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.

(δ) Οφείλει να φροντίζει να μην μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του, και πάντως όχι πάνω από δύο (2) ώρες την ημέρα, εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.

(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση, το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.

(στ) Οφείλει να μεριμνά, ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλον εξωτερικό χώρο τέτοιο, ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.»

Άρα επομένως από όλο  αυτό το κατεβατό του κειμένου μαζί και με την ισχύουσα κείμενη νομοθεσία δείχνει ότι το συγκεκριμένο άρθρο του συγκεκριμένου νόμου ως προς την παράγραφο 3, δείχνει να μην εφαρμόζεται καθώς πολλοί συμπολίτες μας και ιδίως οι διαμένοντες στα χωριά δεν εφαρμόζουν το συγκεκριμένο κομμάτι του νόμου αφού οι ίδιοι άνθρωποι είναι που αφήνουν να κυκλοφορούν ελεύθερα στον δρόμο τα σκυλιά τους επειδή οι ίδιοι άνθρωποι είναι που έχουν αφήσει ως συνήθως βλέπετε δυστυχώς την γκαραζόπορτά τους ή την αυλόπορτά τους ανοιχτή και τα σκυλιά τους είναι εντελώς καθαρά λυμένα.

Πολλοί από αυτούς όμως είναι και αυτοί που ψάχνουν τις φιλοζωικές για να τους βοηθήσουν να βρουν τα σκυλιά τους όταν αυτά το έχουνε σκάσει σαν κύριοι από την μεγάλη και ορθάνοιχτη πόρτα που δεν τα εμποδίζει να βγουν αφού φυσικά είναι ανοιχτή.

Αυτό λοιπόν που εμείς σαν φιλόζωοι Ναυπλιώτες πολίτες δεν μπορούμε αλλά και αδυνατούμε πραγματικά να καταλάβουμε είναι το πόσο δύσκολο είναι για σας να ζείτε με κλειστές τις πόρτες και όταν αυτές είναι ανοιχτές να ζείτε και με τα σκυλιά δεμένα!

Επίσης πριν κλείσουμε με το παρών κείμενό μας θέλουμε να απευθυνθούμε για ακόμη μια φορά στους δύο πλέον φιλοζωικούς συλλόγους της περιοχής μας, και να τους θέσουμε για άλλη μία φορά προ των ευθυνών τους, ρωτώντας τους απλά στα πλαίσια της δικιάς τους φιλοζωικής καμπάνιας γιατί δεν τα ανέλυσαν  αλλά κυρίως και γιατί δεν τα έθεσαν επί τάπητος ποτέ όλα αυτά;!

Ευχόμαστε σε όλους εσάς τους συμπολίτες μας Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη!

Φιλοζωική Ομάδα Ναυπλίου

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ