Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΒΙΝΤΕΟ: Εορτασμός της Ημέρας Φιλελληνισμού παρουσία Νίκα στο Ναύπλιο

ΒΙΝΤΕΟ: Εορτασμός της Ημέρας Φιλελληνισμού παρουσία Νίκα στο Ναύπλιο

Η 19η Απριλίου ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, 19-4-1824 στο Μεσολόγγι, καθιερώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 130/2008 (ΦΕΚ 191/Α/19.9.2008) ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Όπως προβλέπει το προεδρικό διάταγμα, διεξάγονται εκδηλώσεις στις έδρες των νομών και των επαρχιών, τελούνται δοξολογίες, κατατίθενται στεφάνια και εκφωνούνται ομιλίες. Ομιλίες που κάθε φορά, αναζητούν τον ορισμό και το περιεχόμενο του όρου Φιλελληνισμός.

Στο Ναύπλιο βρέθηκε σήμερα για τον εορτασμό της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Νίκας και επισκέφθηκε την Καθολική εκκλησία της πόλης όπου και πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση.

Η πόλη του Ναυπλίου, ως πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, έχει την τιμή να φιλοξενεί το παλαιότερο μνημείο Φιλελλήνων της Ελληνικής Επαναστάσεως το οποίο στεγάζεται στον Καθολικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Το μνημείο αποτελείται από μία ξύλινη αψίδα, δωρεά του Γάλλου αξιωματικού και θερμού φιλέλληνα Αυγούστου Ιλαρίωνα Τουρέ, που έμεινε γνωστή ως «αψίδα Τουρέ» στην οποία έχουν αναγραφεί ονόματα ξένων Φιλελλήνων και ο τόπος στον οποίο έπεσαν, ενώ στο αέτωμα υπάρχει ο θυρεός και το στέμμα του Όθωνα.

Για τον συμβολισμό της Ημέρας μίλησε η δικηγόρος Μαργαρίτα Πάτς – Κάτρη. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στον εορτασμό παρέστησαν ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, κ. Δημήτρης Κωστούρος, οι βουλευτές, κ.κ Γιάννης Γκιόλας και Ανδρέας Πουλάς, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Γιάννης Μαλτέζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, κ. Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού, κ.  Γιάννης Μαντζούνης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ