Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΜητσοτάκης: Φθηνή στέγη σε εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ -Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού...

Μητσοτάκης: Φθηνή στέγη σε εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ -Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου

Φθηνή κατοικία για τους εργαζόμενους, αξιοποιώντας τη δημόσια περιουσία του ΟΑΕΔ, εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά», ο πρωθυπουργός επισήμανε:

«Ο ΟΑΕΔ θα αποτελέσει πυλώνα για τη στέγη που πρέπει να αποκτήσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. Παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης, το 37% του πληθυσμού ξοδεύει παραπάνω από το 40% του εισοδήματος για έξοδα στέγης. Ένας στους τρεις Έλληνες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές για την κατοικία. Το πρόβλημα της στέγης είναι ουσιαστικό, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί, αυξάνει την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες προσφοράς πιο φτηνής στέγης, κυρίως στα νέα ζευγάρια».

Κ. Μητσοτάκης: «Εξαιρετικά σημαντικό το νομοσχέδιο “Δουλειές Ξανά”»

Εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά», μιλώντας στην Ολομέλεια όπου συζητείται το νομοσχέδιο, ενώ, ξεκινώντας την ομιλία του, σχολίασε την περιορισμένη παρουσία βουλευτών της αντιπολίτευσης:

«Μου κάνει εντύπωση η περιορισμένη συμμετοχή συναδέλφων της αντιπολίτευσης. Δεν βλέπω μάλιστα κανέναν από το ΚΙΝΑΛ».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ρήση του Φραγκλίνου Ρούσβελτ ότι «καμία χώρα στον κόσμο, όσο πλούσια κι αν είναι, δεν μπορεί να αντέξει τη σπατάλη του ανθρώπινου δυναμικού της», και σημειώνοντας ότι η ανεργία είναι η μεγαλύτερη απειλή, επισήμανε: «Αυτήν αντιπαλεύουμε εδώ και 33 μήνες. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τα στοιχεία δείχνουν ότι η προσπάθειά μας πιάνει τόπο. Από το καλοκαίρι 2019 μέχρι το Φεβρουάριο 2022 η ανεργία έπεσε από το 17,2% στο 12,8%. Είναι η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη. Σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν παραπάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας και ξεπεράσαμε το ορόσημο των 4 εκατ. απασχολούμενων», σημειώνοντας ότι αυτό επιτεύχθηκε σε εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον.

Υπογράμμισε ότι οι «πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις της αντιπολίτευσης ότι η πανδημία θα οδηγούσε σε έκρηξη απολύσεων και άνοδο της ανεργίας» «διαψεύστηκαν προς όφελος των εργαζομένων, διότι η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να στηρίξει πρώτα και πάνω από όλα τον κόσμο της εργασίας», ωστόσο πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να μας ικανοποιούν. Έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, η Ισπανία μάς έχει ξεπεράσει. Έχουμε και διαχρονικό πρόβλημα χαμηλών αμοιβών».

Αύξηση στον κατώτατο μισθό από την 1η Μαΐου

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας, που είναι προϊόν της αύξησης των τιμών ενέργειας, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο πλαίσιο των εθνικών προϋπολογισμών, «χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση», και πρόσθεσε: «Γνωρίζω πόσο ο προϋπολογισμός ελληνικού νοικοκυριού έχει επιβαρυνθεί για εξωγενείς λόγους. Η κυβέρνηση προσπαθεί. Το επίδομα 200 ευρώ θα εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό την 1η του Απριλίου. Μιλώντας σε νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ΟΑΕΔ και τα προγράμματα κατάρτισης των ανέργων, διαμήνυσε πως στα τέλη του τρέχοντος μήνα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μια σημαντική αύξηση των κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε εφαρμογή την Πρωτομαγιά.

«Μέχρι το τέλος του μήνα, όπως έχουμε δεσμευτεί, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου 2022», είπε.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα όσα συνέβαιναν επί χρόνια στην αγορά εργασίας, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ΟΑΕΔ επιχειρεί να ξαναβάλει στον πυρήνα της πολιτικής τη διασύνδεση των αναγκών των επιχειρήσεων και της προσφοράς εργασίας από την αγορά.

«Για να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του τι ζητούν οι επιχειρήσεις και τι δεξιότητες έχουν οι άνεργοι, πρέπει να κάνουμε σημαντικά βήματα, να μπορούμε να παρέχουμε σύγχρονες δεξιότητες στους μακροχρόνια άνεργους, να προστατεύσουμε όσους μένουν εκτός απασχόλησης, αλλά και να διακρίνουμε τους αληθινούς ανέργους που έχουν ανάγκη ουσιαστικής αρωγής. Να μη σπαταλώνται οριζόντια δημόσιοι πόροι αλλά να κατευθύνονται σε στενευμένες πολιτικές εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

πηγη www.iefimerida.gr/

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ