Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟΚορινθία: Μυστήριο με το θάνατο 35χρονης αφού έφαγε χόρτα - Χαροπαλεύει η...

Κορινθία: Μυστήριο με το θάνατο 35χρονης αφού έφαγε χόρτα – Χαροπαλεύει η μητέρα της

Οι γιατροί δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν αν επρόκειτο για αλλαντίαση ή  οι δύο γυναίκες έπαθαν άλλου είδους δηλητηρίαση από χόρτα που κατανάλωσαν

Mυστήριο παραμένει τι ήταν αυτό που σκότωσε την 35χρονη  γυναίκα από το Κιάτο και έστειλε τη μητέρα της στην εντατική σε πολύ σοβαρή κατάσταση.  Το μόνο σίγουρο είναι πως και οι δύο έφαγαν από το ίδιο φαγητό και αμέσως μετά αισθάνθηκαν έντονη αδιαθεσία. 

Οι δύο  γυναίκες, μητέρα και κόρη , την Παρασκευή το βράδυ αισθάνθηκαν έντονη δυσφορία με αποτέλεσμα οι συγγενείς τους να καλέσουν ασθενοφόρο και να μεταφερθούν στο Κέντρο Υγείας στο Κιάτο. Εκεί διαπιστώθηκε από τους γιατρούς πως η 35χρονη δυστυχώς είχε καταλήξει. Η μητέρα της όμως ήταν ακόμη εν ζωή αλλά σε σοβαρή κατάσταση και οι γιατροί  ζήτησαν τη μεταφορά της στο νοσοκομείο της Κορίνθου, όπου αμέσως διασωληνώθηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.  Παράλληλα στις εξετάσεις που της έγιναν βρέθηκε θετική και στον κορωνοϊό, κάτι όμως που δεν έχει να κάνει με τη σοβαρότητα της κατάστασής της. 

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η 35χρονη γυναίκα πιθανόν να κατέληξε από τοξική δηλητηρίαση από κλωστηρίδιο της αλλαντίασης. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με μια άλλη άποψη των γιατρών, δεν αποκλείεται οι δύο γυναίκες να κατανάλωσαν ένα άγριο χορταρικό που είναι γνωστό και ως «διαβολόχορτο». 

Οι συγγενείς των δύο γυναικών βεβαίωσαν τους γιατρούς πως εκείνη την ημέρα είχαν καταναλώσει χόρτα, δίχως όμως να είναι σε θέση να πουν με ακρίβεια τι είδους ακριβώς ήταν αυτά.
Απαντήσεις αναμένεται να έχουμε μετά την νεκροψία και νεκροτομή που διενεργηθεί από την ιατροδικαστική υπηρεσία στο άψυχο σώμα της άτυχης 35χρονης, νώ παράλληλα  προανάκριση διενεργεί και το αστυνομικό τμήμα Κιάτου.

Τι είναι η αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του. Υπάρχουν 7 τύποι αλλαντικής τοξίνης που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G. Μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες.

Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.

Περίοδος επώασης και περίοδος μεταδοτικότητας

Τα συμπτώματα στην τροφιμογενή αλλαντίαση ξεκινούν είτε πολύ νωρίς, μέσα σε 6 ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής, είτε αργά έως και 10 ημέρες μετά. Συνήθως, ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου είναι 18-36 ώρες.

Στην εισπνευστική αλλαντίαση ο χρόνος επώασης είναι μεγαλύτερος και κυμαίνεται από 12 έως 80 ώρες μετά την έκθεση, ενώ στη βρεφική είναι άγνωστος λόγω του ότι δεν διευκρινίζεται συνήθως πότε έγινε η κατάποση των σπόρων του βακτηρίου.

Παρόλο που η απέκκριση τοξίνης και μικροβίων στα κόπρανα των ενηλίκων ασθενών με εντερική τοξιναιμία συνεχίζεται για εβδομάδες ή μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων δεν έχει καταγραφεί μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ