Featured

ΒΙΝΤΕΟ: Εντυπωσιακές εικόνες από την άμπωτη στον Αργολικό Κόλπο

Εντυπωσιακές εικόνες κατέγραψε η κάμερα του argonafplia.gr στη Νέα Κίο από την άμπτωτη

Όπως αναφέρει η wikipedia

Παλίρροια και στην κοινή  ναυτική γλώσσα μαρέα, ονομάζεται το φυσικό φαινόμενο της περιοδικής ανόδου και καθόδου της στάθμης του νερού μίας μεγάλης λίμνης και κυρίως των θαλασσών. Η άνοδος της στάθμης ονομάζεται πλημμυρίδα (flood tide), ενώ η κάθοδος ονομάζεται άμπωτη (ebb ή low tide). Από κοινού, πλημμυρίδα και άμπωτη αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας. Το φαινόμενο αυτό που επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ώρο (ακριβέστερα 24 ώρες 50′ και 30″) οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στην περιστροφή των ουρανίων σωμάτων αυτών.

24 ώρες και 50,5 λεπτά μεσολαβούν και μεταξύ δύο “διαβάσεων” της Σελήνης πάνω από ένα τόπο, δηλαδή δύο “άνω μεσουρανήσεων” όπως λέγονται. Έτσι η μία πλημμυρίδα συμβαίνει στην άνω μεσουράνηση της Σελήνης σ΄ έναν τόπο και η άλλη στην κάτω μεσουράνηση κάτω από τον ίδιο τόπο συμπληρώνοντας 12 ώρες και 25 λεπτά από την πρώτη. Εξ άλλου και οι δύο άμπωτεις συμβαίνουν όταν η Σελήνη βρίσκεται στην ανατολή και έπειτα (μετά από 12 ώρες και 25 λεπτά) στη δύση. Εξ αυτού προκύπτει και η σχέση της Σελήνης και του φαινομένου.

Επειδή επιπλέον το ύψος της στάθμης εξαρτάται όχι μόνο από την απόσταση Γης – Σελήνης αλλά και Γης – Ηλίου προκύπτει ότι και ο Ήλιος έχει σχέση με την παλίρροια. Επίσης διαπιστώνεται ότι το ύψος των υδάτων εξαρτάται από τις φάσεις της Σελήνης, δηλαδή από τη θέση της ως προς τον Ήλιο. Και αυτό διότι κατά τις συζυγίες, δηλαδή κατά τη σύνοδο (νέα σελήνη) και κατά την αντίθεση (πανσέληνος) παρατηρείται η υψηλότερη στάθμη, ενώ κατά τους τετραγωνισμούς (Π.Τ. και Τ.Τ.) σημειώνεται η χαμηλότερη.

Αν και οι αρχαίοι Έλληνες, τόσο ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης, όσο και ο Σέλευκος αλλά και ο Ποσειδώνιος ήταν οι πρώτοι που διαπίστωσαν τη σχέση της παλίρροιας με τη κίνηση της Σελήνης, τελικά στον Νεύτωνα οφείλεται η ερμηνεία του φαινομένου.

Η γενεσιουργός δύναμη των παλιρροιών είναι η βαρυτική δύναμη που προκαλούν ο Ήλιος και η Σελήνη. Οι δυνάμεις αυτές λέγονται παλιρροϊκές δυνάμεις. Ο μεν Ήλιος λόγω της μεγάλης του μάζας η δε Σελήνη λόγω της μικρής σχετικά απόστασης από τη Γη, έστω κι αν συγκρινόμενη η διάμετρος της Γης με την απόσταση αυτή κρίνεται πολύ μικρή. Η έλξη που ασκείται απ΄ αυτά τα σώματα στη Γη (στο κέντρο της) και σε κάποιο σημείο της επιφάνειάς της είναι διαφορετική, έτσι η γενεσιουργός αυτή δύναμη είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον κύβο της απόστασης από τον Ήλιο και τη Σελήνη. Ωστόσο η επίδραση της απόστασης είναι σημαντική, αν ληφθεί υπόψη ότι η δράση του Ηλίου φθάνει στο ήμισυ εκείνης της Σελήνης.

 

 

morgan

Πρόσφατα

Με λαμπρότητα η εορτή του Προστάτη των Αργείων Αγίου Πέτρου

Τον Πολιούχο του Άγιο Πέτρο τον Θαυματουργό εορτάζει το Άργος το διήμερο 6-7 Μαΐου. Απόψε…

11 ώρες πριν

Καιρός: Έρχεται νέα κακοκαιρία και επιστροφή της αφρικανικής σκόνης

Βροχές αναμένονται σε αρκετές περιοχές, ενώ επιστρέφει η αφρικανική σκόνη. Πρόγνωση της ΕΜΥ για αύριο…

13 ώρες πριν

Δευτέρα του Πάσχα: Η σημασία και η προέλευσή της

Η Δευτέρα του Πάσχα, γνωστή και ως Δευτέρα της Διακαινησίμου, είναι η ημέρα μετά την…

14 ώρες πριν

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Προσύμνη του Δήμου Άργους – Μυκηνών

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Προσύμνη του Δήμου Άργους – Μυκηνών, στην Αργολίδα, από…

15 ώρες πριν

Αναγγελία θανάτου και κηδείας Κωνσταντίνου Δ. Σχοινοχωρίτη

Τον Αγαπημένο μας μπαμπά, παππού, προ-Παππού  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΧΟΙΝΟΧΩΡΙΤΗ του Δημητρίου ετών 90, Αποχαιρετούμε Την Πέμπτη…

22 ώρες πριν

Το έθιμο της εκτέλεσης του Ιούδα δια τουφεκισμού αναβίωσε και φέτος στην Ασίνη του Δήμου Ναυπλιέων

Το έθιμο της εκτέλεσης του Ιούδα δια τουφεκισμού αναβίωσε και φέτος στην Ασίνη του Δήμου…

1 ημέρα πριν