Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑπάντηση των Επαγγελματιών Τολού στον Κωστούρο: “Ο Σ.Ε.Τ. δεν συνεργάζεται με κομματικές...

Απάντηση των Επαγγελματιών Τολού στον Κωστούρο: “Ο Σ.Ε.Τ. δεν συνεργάζεται με κομματικές οργανώσεις”

Με έκπληξη και λύπη παρακολουθήσαμε αυτές τις μέρες την συζήτηση που εξελίσΣ.Ε.Τ.αι σχετικά με τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. και τα χρέη προς αυτήν με αποτέλεσμα να στοχοποιείται το Τολό, οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του.

Υπενθυμίζουμε ότι το Τολό είναι ο τουριστικός προορισμός με την μεγαλύτερη δυναμικότητα σε κλίνες στον Δήμο Ναυπλιέων με αποτέλεσμα να συνεισφέρει σε τεράστιο βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη του Δήμου συνολικά. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι είναι άδικο να δυσφημίζεται σε τέτοιο βαθμό.

Η δημόσια συζήτηση ξεκίνησε όταν μερίδα του τοπικού τύπου διάλεξε μια συγκεκριμένη φράση του Δημάρχου Ναυπλιέων Κου Δημήτρη Κωστούρου που ειπώθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης στις 08/02/2022 του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού (Σ.Ε.Τ.) με τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Τολού Κου Δημήτρη Καταγά.

Συζητήθηκε ένα εύρος θεμάτων που απασχολούν τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις τους Τολού μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας και πραγματικού δημοκρατικού διαλόγου που πρέπει να χαρακτηρίζει τον Δήμο της Πρώτης Πρωτεύουσας της Σύγχρονης Δημοκρατικής Ελλάδας. Συνιστούμε σε όλους να την παρακολουθήσουν στο site του Σ.Ε.Τ. (http://set-tolo.gr/sinantisi-set-dimarxo-nafpliou-080222/) ώστε να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις.

Αναφέρθηκε ότι «η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. βεβαιώνει στη περιοχή του Τολού 100€ αλλά εισπράττει μόνο τα 25€». Αμφιβάλλουμε ότι αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Θα πρέπει η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. να παραθέσει στοιχεία, τα οποία ήδη ζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε το ΔΣ του Σ.Ε.Τ. με την Δ.Ε.Υ.Α.Ν. στις 14/12/2021 τα πρακτικά της οποίας μπορείτε να δείτε στο site του Σ.Ε.Τ. ( http://set-tolo.gr/deyan-141221/ ),  που να δείχνουν ξεκάθαρα ότι το 75% όλου του Τολού είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή χρωστούν για διάρκεια άνω του ενός έτους. Ειδάλλως πρόκειται περί συκοφαντικής δυσφήμησης τόσο των κατοίκων όσο και των επιχειρήσεων του Τολού.  Η θέση τόσο του τωρινού ΔΣ του Σ.Ε.Τ. όσο και των προηγούμενων είναι ξεκάθαρη και αμετάβλητη.

Ο Σ.Ε.Τ. στηρίζει τις ενέργειες της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ώστε να λάβει τα χρωστούμενα ακόμα και ετών από κάποιους συστηματικούς κακοπληρωτές. Όσο υπάρχουν μεγάλα χρέη προς την Δ.Ε.Υ.Α.Ν. θα δυσκολεύεται να είναι βιώσιμη κοινωφελείς επιχείρηση αλλά και δεν θα έχει τους αναγκαίους πόρους ώστε να βελτιώσει το δίκτυο ύδρευσης και την ποιότητα του νερού.

Ωστόσο, δεν γίνεται να χρησιμοποιείται για χρόνια τώρα ως δικαιολογία ότι υπάρχουν χρωστούμενα από κατοίκους ή επιχειρήσεις του χωριού ως ο λόγος  που το δίκτυο, η παροχή, η ποιότητα του νερού και οι διαδικασίες επισκευής του οδοστρώματος είναι σε επίπεδα κατώτερα του ικανοποιητικού. Η είσπραξη των χρεών είναι ευθύνη και υποχρέωση της επιχείρησης κοινής ωφελείας και μόνο.

Η οποιαδήποτε ύπαρξη χρεών δεν δύναται να επηρεάζει τις υπηρεσίες που λαμβάνουν το σύνολο των πολιτών και επιχειρήσεων που στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ταμειακώς ενήμεροι. Η μη τακτική εξόφληση των λογαριασμών ύδρευσης με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση μεγάλων ποσών από ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρους των επιχειρήσεων που εξοφλούν τακτικά τα χρέη τους προς την Δ.Ε.Υ.Α.Ν.. Ο Σ.Ε.Τ. τίθεται ξεκάθαρα εναντίων των συστηματικών κακοπληρωτών που με τις ενέργειές τους ζημιώνουν τους συμπολίτες τους και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του τόπου τους και δεν πρόκειται ποτέ να συγκαλύψει ή να στηρίξει τις ενέργειες τους.

Δυστυχώς η δημόσια συζήτηση επικεντρώθηκε στο αν πρέπει να διακοπεί ή όχι το νερό στις επιχειρήσεις που χρωστάνε. Αυτή είναι μια μυωπική αντιμετώπιση του ζητήματος διότι δεν υπάρχει μόνο αυτή η λύση. 

Ο Σ.Ε.Τ. ζητά να εφαρμοστεί ολοκληρωτικά ο διακανονισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών λογαριασμών ύδρευσης προς διευκόλυνση των καταναλωτών σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 20/2016 Απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.  που αποφασίστηκε στη Κατεπείγουσα Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ναυπλίου (Δ.Ε.Υ.Α.Ν.), την 9ην Μαρτίου έτους 2020.

Σύμφωνα με τον κανονισμό γίνεται ρύθμιση οφειλών από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. σε 60 δόσεις και μειωμένη προκαταβολή 5%. Επιπλέον δίνεται έμφαση στις ευπαθείς ομάδες όπου για τους συμπολίτες μας ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι εκατόν είκοσι (120) και προκαταβολή 0%. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. έχει ήδη δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό, αρκεί να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της.

Στη συνάντηση που είχε το ΔΣ του Σ.Ε.Τ. με την Δ.Ε.Υ.Α.Ν. στις 14/12/2021 μεταφέρθηκε η αγανάκτηση των μελών του Σ.Ε.Τ. σχετικά με τις αυξήσεις στην τιμολόγηση του νερού που σε σύγκριση με περσινούς λογαριασμούς νερού, οι αυξήσεις ανά κυβικό ξεκινάνε από 50% και φτάνουν έως και 94% καθώς και η αλλαγή στις κλίμακες κοστολόγησης είχε ως αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστούν οι τελικοί λογαριασμοί μεγάλων καταναλωτών.

Τότε μας δόθηκε η απάντηση ότι το νερό ήταν για χρόνια υποκοστολογημένο. Βάση μελέτης που ανατέθηκε σε εταιρία για να έχει βιωσιμότητα η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. έπρεπε να αυξήσει τις τιμές της. Εδώ γεννιέται το εξής ερώτημα: Πως γίνεται από την μια να πληρώνουμε πιο ακριβό το νερό λόγω κινδύνου βιωσιμότητας της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ενώ από την άλλη να μην εισπράττονται τα χρέη; Με το τρόπο αυτό η ζημιά που δημιουργούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές μετατίθεται στις ενήμερες επιχειρήσεις που αποτελούν την πλειοψηφία του Τολού.

Ο Σ.Ε.Τ., στο πνεύμα αγαστής συνεργασίας με την δημοτική αρχή και  τις δημοτικές επιχειρήσεις, θα στηρίξει κάθε κίνηση της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. να εισπραχθούν τα χρωστούμενα όμως ταυτόχρονα περιμένει να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα που μας έχουν υποσχεθεί (αλλαγή καρκινογόνων αμιαντοσωλήνων στο Τολό, κατασκευή νέου αγωγού από Αγ. Ελεούσα, αναβάθμιση δικτύου ύδρευσης ΔΕ Ασίνης).

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι ο Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού στελεχώνεται από εθελοντές και εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων του Τολού αλλά όχι το σύνολο τους. Σκοπός του Συλλόγου με βάση το καταστατικό του είναι η δημόσια προβολή του τουριστικού προϊόντος τόσο του Τολού αλλά και όλου του Δήμου Ναυπλιέων και της Αργολίδας εν γένει.

Το καταφέρνει χρόνια τώρα τόσο με την ενεργή του παρουσία κάθε χρόνο σε μεγάλες διεθνείς αλλά και εγχώριες τουριστικές εκθέσεις αλλά και με ένα εύρος ενεργειών προβολής. Επίσης αποτελεί κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των μελών του και των δημοτικών και δημοσίων αρχών ώστε μέσω του ανοιχτού και δημοκρατικού διαλόγου να βρίσκουμε λύσεις στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας.

Ο Σ.Ε.Τ. δεν συνεργάζεται με κομματικές οργανώσεις και δεν παίρνει μέρος σε εκδηλώσεις κομματικού χαρακτήρα, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Δεν θα δεχτούμε ποτέ να χαρακτηριστεί ο Σ.Ε.Τ. ως πολιτικά ή κομματικά προσκείμενος σε οποιαδήποτε παράταξη ή ιδεολογία.

Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού

Ακολουθήστε το argonafplia.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ