Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΚΑΑργολίδα: Ο διεθνής διαιτητής Β.Μανούχος έκανε μάθημα ποδοσφαιρικής συμπεριφοράς στους μαθητές...

Αργολίδα: Ο διεθνής διαιτητής Β.Μανούχος έκανε μάθημα ποδοσφαιρικής συμπεριφοράς στους μαθητές του Δημοτικού Δρεπάνου

Το ποδόσφαιρο είναι αδιαμφισβήτητα ο βασιλιάς των σπορ. Δυστυχώς όμως κάποιοι το αμαυρώνουν με απαράδεκτες ενέργειες και συμπεριφορές.

Στις περισσότερες ποδοσφαιρικές συναντήσεις γινόμαστε μάρτυρες είτε λεκτικής βίας (απαράδεκτες φράσεις, βωμολοχίες) είτε σωματικής (ξυλοδαρμοί, εκτόξευση κροτίδων κτλ.).

Το ποδόσφαιρο όμως είναι θέαμα, είναι γιορτή, είναι πολιτισμός. Αν θέλουμε να παραμείνει έτσι, αν θέλουμε ο κόσμος να ξαναγεμίσει τα γήπεδα και οι οικογένειες με τα παιδιά τους να συμμετέχουν και να δίνουν πανηγυρικό τόνο στον αγώνα, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να πατάξουμε τη βία που ζει και βασιλεύει τόσο στο χώρο του επαγγελματικού όσο και στο χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Τα περισσότερα αγόρια του σχολείου μας προπονούνται σε Ακαδημία ποδοσφαίρου που δραστηριοποιείται στο χωριό μας και στο γήπεδο του Αστέρα ,της τοπικής μας ομάδας.Πολλά από αυτά τα παιδιά ονειρεύονται να γίνουν σπουδαίοι παίκτες και ν αποτελέσουν κομμάτι μιας μεγάλης ομάδας της Α’ Εθνικής που θαυμάζουν ,και να γίνουν αστέρες της μπάλας!

Καθημερινά όμως, μαθαίνουμε και για ένα νέο περιστατικό βίας στα γήπεδα με θύματα νέα παιδιά και καλούς φιλάθλους.

Αυτό έδωσε αφορμή για συζήτηση στη Στ’ τάξη σχετικά με την οπαδική βία και τον χουλιγκανισμό.Στο μάθημα της Γυμναστικής τοποθετήθηκαν οι μαθητές για τη γνώμη τους , τα συναισθήματα τους και τη δική τους στάση και συμπεριφορά σ έναν αγώνα είτε παίζουν , είτε παρακολουθούν. Μετά τα τόσα ενδιαφέροντα θέματα που ανοίχθηκαν , προσκλήθηκε στο σχολείο ο διεθνής διαιτητής Μανούσος Βαγγέλης που κατάγεται από την περιοχή και φημίζεται για την ποιότητα και το αθλητικό του ήθος.

Συζήτησε με τους μαθητές τους παρουσίασε τη δουλειά του και παραδείγματα από κακές συμπεριφορές φιλάθλων κι οπαδών. Κατέληξαν στα εξής:Να συνειδητοποιήσουμε από μικροί πως με τη βία όχι μόνο δε λύνουμε τα προβλήματα και τις διαφορές μας ,αλλά δημιουργούμε νέα.

Πρέπει να υπάρχει λογική και όχι παρορμητική προσέγγιση των όποιων διαφορών μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι (παράγοντες – προπονητές) θα πρέπει να έχουν άψογη και παραδειγματική συμπεριφορά προς τους ποδοσφαιριστές τους και τον κόσμο που παρακολουθεί, αντιδρώντας με τον ίδιο τρόπο στη νίκη και στην ήττα.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι διαιτητές είναι μέρος του παιχνιδιού και υπάρχει η πιθανότητα να κάνουν και λάθη όπως κάνουν και οι ποδοσφαιριστές μέσα στον αγώνα και πρέπει να τους σεβόμαστε. Είναι όμως υποχρέωσή τους να σέβονται κι αυτοί την προσπάθεια των παραγόντων και τον ιδρώτα των ποδοσφαιριστών.

Άρα πρέπει πρώτατα σωματεία και ειδικά οι γηπεδούχοι να λαμβάνουν μέτρα τήρησης της τάξης εντός του αγωνιστικού χώρου αλλά και στις κερκίδες, όπως επίσης και οι φιλοξενούμενες ομάδες να συμμορφώνονται σε αυτά τα μέτρα.
Σεβόμαστε τον αθλητισμό και τον υπηρετούμε με αγάπη και ευγενή άμιλλα.

Στο τέλος οι μαθητές των δύο τμημάτων της Στ τάξης έπαιξαν ένα φιλικό ματς με τη διαιτησία του Βαγγέλη Μανούχου κι ενθουσιάστηκαν. Ο ίδιος χάρισε στο σχολείο μια αυθεντική μπάλα ποδοσφαίρου που έχει χρησιμοποιηθεί σε αγώνα μεγάλων ομάδων .Να αναφέρω ότι πριν φύγει υπέγραψε και …λίγα αυτόγραφα με αγάπη στους … μαθητές θαυμαστές του.

Τον ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας έκανε , καθώς και τον γυμναστή μας που οργάνωσε τη δράση αυτή στο σχολείο!

Ακολουθήστε το argonafplia.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ