Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΔημιουργήθηκε βάση δεδομένων θεατρικής κριτικής στο τμήμα θεατρικών σπουδών στο Ναύπλιο

Δημιουργήθηκε βάση δεδομένων θεατρικής κριτικής στο τμήμα θεατρικών σπουδών στο Ναύπλιο

Ένα νέο θεατρολογικό εργαλείο, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του   ερευνητικού προγράμματος «Λόγος, αισθητική και ιδεολογία της θεατρικής κριτικής σε περιοδικά λόγου και τέχνης 1900-1950», έχουν πλέον στη  διάθεσή τους οι μελετητές του νεοελληνικού θεάτρου.

Πρόκειται για το ψηφιακό ευρετήριο «Σίβυλλα», έναν σύγχρονο και εύχρηστο πόρο ανοιχτής πρόσβασης, που συγκεντρώνει για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο corpus τις κριτικές οι οποίες δημοσιεύτηκαν στον περιοδικό Τύπο κατά το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας έθεσαν όρια στην αναζήτηση του υλικού.

Στον σύνδεσμο http://sibylla.uop.gr/ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  πραγματοποιήσουν αναζήτηση με βάση το έντυπο, τον κριτικό, το   έργο/παράσταση, τον συγγραφέα ή τον θίασο, αντλώντας πολύτιμα δεδομένα  για το θέατρο της εποχής, αλλά και για την ίδια την κριτική, τις  αξιολογικές αρχές και τη συμβολή της στην εξέλιξη του νεοελληνικού  θεάτρου, τόσο σε επίπεδο δραματουργίας όσο και σκηνικής πράξης.

 Φορέας υποδοχής και διαχείρισης του προγράμματος υπήρξε το  Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ενώ την ερευνητική ομάδα αποτέλεσαν η   Αναπλ. Καθηγήτρια Βαρβάρα Γεωργοπούλου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών,   ΠΑ.ΠΕΛ. (Επιστημονική Υπεύθυνη), η Επίκ. Καθηγήτρια Ζωή Βερβεροπούλου, Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΑΠΘ (Αναπλ. Επιστημονική Υπεύθυνη), η Αλίκη Αντωνοπούλου (Διδάκτορας του Τ.Θ.Σ. ΠΑΠΕΛ) και η Ευαγγελία Σπυροπούλου (υπ. Διδάκτορας του Τ.Θ.Σ. ΠΑΠΕΛ).

Ακολουθήστε το argonafplia.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ