Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΠαναγιώτης Ψυχογυιός : Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι εκτός πραγματικότητας

Παναγιώτης Ψυχογυιός : Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι εκτός πραγματικότητας

Έχουμε το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη τον Ιανουάριο.

Φτάνουμε να πληρώνουμε 2 ευρώ την βενζίνη με πρόβλεψη για 2,10 το λίτρο , που τα περισσότερα πάνε σε έμμεσους φόρους.

ΔΕΝ μειώνουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα.
Ο πληθωρισμός είναι σε ιστορικά υψηλά με 5,5% τον Ιανουάριο. Το κόστος παραγωγής τρέχει με ρυθμό 15,3% και οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

ΔΕΝ μειώνουν τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.
Ο κατώτατος μισθός συνεχίζει να παραμένει από τους χαμηλότερους της Ευρώπης. Έχει μετατεθεί η αύξηση του τον Μάιο ενώ θα έπρεπε να γίνει άμεσα . Όλα τα παραπάνω αφορούν τους πολλούς και τους αφορούν ΣΗΜΕΡΑ !

Αντ’αυτού η κυβέρνηση επιλέγει μετά τις παλινωδίες και την φθορά που υφίσταται ,να πετάξει το πυροτέχνημα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Και να το κάνει με ποιο τρόπο και για ποιους;
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ έρχεται ως επιπλέον δώρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε «ακριβές» περιοχές , καθώς έχουν προηγηθεί μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες ως και 35% σε αυτές.
Ταυτόχρονα μαζί με τον ΕΝΦΙΑ υπάρχουν βέβαια άλλοι 15 φόροι που σχετίζονται με τις αντικειμενικές αξίες που έχουν ήδη αυξηθεί ή θα αυξηθούν σε κάποιες περιοχές .

Για παράδειγμα στο Ναύπλιο οι αντικειμενικές αξίες έχουν αυξηθεί κατά 69%.Άρα γι’αυτούς η φορολογία της περιουσίας τους θα αυξανόταν θεαματικά και η τωρινή μείωση 13% στον ΕΝΦΙΑ έρχεται να ανακόψει την μεγαλύτερη φορολογία που θα προέκυπτε από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Για την πλειοψηφία των φορολογουμένων η μόνη προσφορά είναι οι περισσότερες δόσεις.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος ανοίγοντας το καλάθι της παροχολογίας , χωρίς όμως κοινωνικό πρόσημο και στοχευμένες παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν ΑΜΕΣΑ τα νοικοκυριά. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μια σταγόνα στον ωκεανό
της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα και ο πολίτης .

ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Οικονομολόγος
Μέλος Εθνικής Αντιπροσωπείας Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
Μέλος Δ.Σ Επιμελητηρίου Αργοίδας
Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ