Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήO CHEF ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ...Ζυμωτό σπιτικό Ψωμί

Ζυμωτό σπιτικό Ψωμί

Σαν το σπιτικό ψωμάκι δεν έχει !!! Μοσχομυρίζει το σπίτι όλο τέλειο !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ !!!

Υλικά 30 γραμ νωπή μαγιά 1 κιλό αλεύρι σκληρό κατάλληλο για ψωμί 30 γραμ ζάχαρη ή μέλι 650 γραμ νερό χλιαρό 1 κουταλιά κοφτή σούπας αλάτι 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε σε μπολ. Έχετε όλα τα υλικά κοντά σας συγκεντρωμένα. Διαλύετε την μαγιά σε 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό προσθέστε την ζάχαρη ή το μέλι και λίγο αλεύρι να γίνει ένας χυλός ανακατέψτε καλά. Αφήνετε την μαγιά σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Κάνετε μία λακούβα στο αλεύρι και ρίχνετε το αλάτι, το λάδι, και το μίγμα της μαγιάς.

Αρχίζετε να ανακατεύετε και προσθέτετε σταδιακά το υπόλοιπο χλιαρό νερό. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι στα υγρά υλικά και να έχετε μία ωραία ζύμη σχετικά απαλή και εύπλαστη που δεν θα κολλάει στα χέρια .Εάν κολλάει προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα. Ζυμώνετε με τα χέρια προς όλες τις κατευθύνσεις με ζωηρές κινήσεις απλώνοντας σπρώχνοντας και διπλώνοντας ξανά και ξανά για 5 λεπτά περίπου.

Πλάθετε την ζύμη σε μία μεγάλη μπάλα την σκεπάζετε με 2-3 πετσέτες την αφήνετε σε ζεστό σημείο της κουζίνας για 1 +1/2 –2 ώρες περίπου να φουσκώσει. Στην συνέχεια χωρίζετε την μπάλα ζύμη στα δύο ξαναζυμώνετε και πλάθετε δύο φραντζόλες ή δύο καρβελάκια. Τοποθετούμε τα ψωμιά σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί ή λαμαρίνα. Χαράζετε με μαχαίρι τα ψωμιά και τα αφήνετε για μία ώρα να φουσκώσουν 1 ώρα τουλάχιστον. Ψήνετε τα ψωμιά σε προθερμασμένο φούρνο 190-200 βαθμούς για 30 με 35 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν . Τα βγάζετε από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν σε σχάρα. Καλοφάγωτο !!

*Μπορούμε να προσθέσουμε μέσα στην ζύμη ρίγανη, ή λιαστή ντομάτα,ή φέτα, ή ελιά. Επίσης μπορούμε να μοιράσουμε το αλεύρι σε 650 γραμ. καλαμοκάλευρο και 350 γραμ. αλεύρι απλό σκληρό για ψωμί.

Πηγή:mageirikikaisintages.blogspot.gr/

Ακολουθήστε το argonafplia.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ