ΑΠΟΨΕΙΣ

Μπορεί η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα να έχει αντίκτυπο στο κλίμα του πλανήτη;

Μπορεί η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα το περασμένο Σάββατο να έχει αντίκτυπο στο κλίμα του πλανήτη γενικότερα?

Η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα) ήταν η ισχυρότερη των τελευταίων 30 ετών με τη στήλη της τέφρας να αγγίζει σε ύψος τα  30 χιλιομέτρα σύμφωνα με ένα tweet του Simon A Carn, ηφαιστειολόγου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν! 

Η συγκεκριμένη έκρηξη αποτελεί την ισχυρότερη ηφαιστειακή εκρηξη στην περιοχή του Ειρηνικόύ από το 1991 όταν εξεράγη το ηφαιστειο Πινατούμπο στις Φιλιππίνες,  αγγίζοντας το επίπεδο 5 του οκταβάθμιου δείκτη ηφαιστειακής εκρηκτικότητας ενώ στην περίπτωση της έκρηξης του Πινατούμπο, το επίπεδο ήταν το 6 .

Τότε μάλιστα καταγράφηκε το μεγαλύτερο σύννεφο διοξειδίου του θείου από το 1978 και χρειάστηκαν περίπου τρεις εβδομάδες για να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, με τα σωματίδια να παραμένουν στη στρατόσφαιρα για τρία με τέσσερα χρόνια μετά την έκρηξη, σύμφωνα με μελέτη.

Η έκρηξη του Πινατούμπο προκάλεσε τότε μείωση της μέσης θερμοκρασίας κατά 0,5 βαθμούς σε μεγάλα τμήματα της γης μεταξύ των ετών 1992 και 1993.. Η έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα το 1816 ήταν ακόμη πιο σοβαρή, φέρνοντας ακόμη και το “έτος χωρίς καλοκαίρι”  σε πολλές χώρες του βορείου ημισφαιρίου.

Προϋπόθεση λοιπόν για μια τέτοια επίδραση στο κλίμα είναι όχι μόνο το μεγάλο ύψος της στήλης της έκρηξης αλλά και η μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του θείου (S02) που εκπέμπεται καθώς τα πλούσια σε θειικό οξύ σωματίδια και αερολύματα προκαλούν ψύξη αντανακλώντας το εισερχόμενο ηλιακό φως στο διάστημα

Στην περιπτωση του ηφαιστείου Τονγκα τα τελευταία στοιχεία θέλουν μόνο μια μικρή εκπομπή  διοξειδίου του θείου, (κάτι λιγότερο από 100.000 τόνους), καθώς η έκρηξη ήταν πολύ σύντομη χρονικά για να δώσει κάτι περισσότερο, σε σύγκριση με αυτή του Πινατούμπο όπου εκτοξεύθηκαν περίπου 15 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του θείου στη στρατόσφαιρα. Επομένως, δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στο κλίμα. Ωστόσο, τα τελικά στοιχεία τα οποία βρίσκονται σε επεξεργασία θα βοηθήσουν περισσότερο στο ερώτημα αυτό!

Σε έκθεση της παντως η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή το 2021 είχε αναφέρει πως μια πιθανή έκρηξη σαν κι αυτή του ηφαιστείου Τόνγκα, θα μπορούσε να μειώσει την επιφανειακή θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως πάνω από την ξηρά, για ένα έως τρία χρόνια, “φρενάροντας” προσωρινά και εν μέρει την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο!

Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου

Ακολουθήστε το argonafplia.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Argonafplia.gr (NT)

Πρόσφατα

Με λαμπρότητα η εορτή του Προστάτη των Αργείων Αγίου Πέτρου

Τον Πολιούχο του Άγιο Πέτρο τον Θαυματουργό εορτάζει το Άργος το διήμερο 6-7 Μαΐου. Απόψε…

12 ώρες πριν

Καιρός: Έρχεται νέα κακοκαιρία και επιστροφή της αφρικανικής σκόνης

Βροχές αναμένονται σε αρκετές περιοχές, ενώ επιστρέφει η αφρικανική σκόνη. Πρόγνωση της ΕΜΥ για αύριο…

14 ώρες πριν

Δευτέρα του Πάσχα: Η σημασία και η προέλευσή της

Η Δευτέρα του Πάσχα, γνωστή και ως Δευτέρα της Διακαινησίμου, είναι η ημέρα μετά την…

14 ώρες πριν

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Προσύμνη του Δήμου Άργους – Μυκηνών

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Προσύμνη του Δήμου Άργους – Μυκηνών, στην Αργολίδα, από…

16 ώρες πριν

Αναγγελία θανάτου και κηδείας Κωνσταντίνου Δ. Σχοινοχωρίτη

Τον Αγαπημένο μας μπαμπά, παππού, προ-Παππού  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΧΟΙΝΟΧΩΡΙΤΗ του Δημητρίου ετών 90, Αποχαιρετούμε Την Πέμπτη…

23 ώρες πριν

Το έθιμο της εκτέλεσης του Ιούδα δια τουφεκισμού αναβίωσε και φέτος στην Ασίνη του Δήμου Ναυπλιέων

Το έθιμο της εκτέλεσης του Ιούδα δια τουφεκισμού αναβίωσε και φέτος στην Ασίνη του Δήμου…

2 ημέρες πριν