Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΣύλλογος Επαγγελματιών Τολού: Πρόγραμμα προβολής του Γαστρονομικού Τουρισμού του Επιμελητηρίου Αργολίδας

Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού: Πρόγραμμα προβολής του Γαστρονομικού Τουρισμού του Επιμελητηρίου Αργολίδας

Το Επιμελητήριο Αργολίδας έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία τουριστικής προβολής που είναι πολλά υποσχόμενη. Θα δημιουργήσει σε συνεργασία με εταιρία Destination Marketing ένα πρόγραμμα προβολής του Γαστρονομικού Τουρισμού της Αργολίδας και της μοναδικής παραδοσιακής κουζίνας που κατέχει.

Ο Γαστρονομικός Τουρισμός αποτελεί την πιο ταχεία αναπτυσσόμενη μορφή Τουρισμού Εμπειρίας (Experiential Travel). Οι ταξιδιώτες πια αναζητούν τρόπους  να “νιώσουν σαν ντόπιοι”, και ο πιο εύκολος τρόπος να το καταφέρουν αυτό είναι με το να δοκιμάσουν την τοπική κουζίνα, να μάθουν για την ιστορία της και τα υλικά της και ίσως να μαγειρέψουν μια συνταγή στους φίλους τους πίσω στην χώρα τους.

Απλά σκεφτείτε τον εαυτό σας όταν ταξιδεύετε σε μια ξένη χώρα, το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι να δοκιμάσετε τα τοπικά πιάτα. Επίσης, είναι αποδεδειγμένο με μελέτες ότι οι “γαστρονομικοί τουρίστες” ξοδεύουν περισσότερα λεφτά στο τόπο επίσκεψης, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιστρέψουν και αν μείνουν ευχαριστημένοι διαφημίζουν τον τόπο όταν επιστρέψουν στην χώρα τους με αποτέλεσμα να επισκέπτονται αντίστοιχα καλοί επισκέπτες το επόμενο έτος.

Προγράμματα προβολής Γαστρονομικού Τουρισμού έχουν ήδη γίνει στη Χίο ( https://www.greekgastronomyguide.gr/chios/ ) και στην Κρήτη (https://www.greekgastronomyguide.gr/kriti/) με μεγάλη επιτυχία.

Για να πετύχει το project του Επιμελητηρίου χρειάζεται την αμέριστη και δυναμική στήριξη από όλους μας.

Σε πρώτη φάση, πρέπει να συλλεχθούν τοπικές Αργολικές συνταγές απο την περίοδο πριν την εισαγωγή του ψυγείου στο νοικοκυριό (1960 και πριν). Ο λόγος είναι ότι χωρίς ψυγείο στο σπίτι, το νοικοκυριό έπρεπε υποχρεωτικά να χρησιμοποιεί τοπικά υλικά, σύμφωνα με την εποχή συγκομιδής τους όπως επίσης διάφορους τρόπους διατήρησης υλικών για χρήση πιο μετά (παστά, τουρσιά κ.α.). Ζητήστε συνταγές από τις γιαγιάδες και τους παππούδες σας, από φίλους βοσκούς, απο αγρότες του κάμπου που γνωρίζετε. Γράψτε τις συνταγές σε ένα κείμενο word ή email με το προκαθορισμένο στυλ (Υλικά, Εκτέλεση, Συμβουλές Παρουσίασης) και στείλτε τις σε εμένα στο [email protected] με τίτλο το όνομα της συνταγής.

Σε δεύτερη φάση, θα μαζευτούν οι συνταγές απο όλη την Αργολίδα και θα ξεκινήσουν ενέργειες προβολής και προώθησης για τις οποίες θα ενημερωθείτε άμεσα.

Παρακαλώ όπως συλλέξετε συνταγές και τις αποστείλετε έως την Δευτέρα 17/01/2022 ώστε να παρουσιαστούν στην ομάδα έργου του Επιμελητηρίου που έχει αναλάβει το project αυτό.

Προσωπικά πιστεύω πολύ στη δύναμη που μπορεί να έχει ο Γαστρονομικός Τουρισμός κυρίως για τα εστιατόρια του Τολού που τα τελευταία χρόνια λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων και των τουριστών χαμηλής οικονομικής δύναμης βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να υποφέρουν. Έχω ακούσει πολλές φορές ότι νιώθουν ξεχασμένοι και το κατανοώ. Τώρα είναι η ευκαιρία τους, αρκεί να στηρίξουν αυτή την ενέργεια με όλη τους την δύναμη. Διοτί δίχως την στήριξη των ίδιων των επιχειρήσεων και της τοπικής κοινωνίας, το project αυτό θα αποτύχει στα σίγουρα. Αν αποτύχει, δεν θα υπάρξουν πολλές ακόμα ευκαιρίες να βελτιώσουμε το μέλλον του τουρισμού στον τόπο μας.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Ιωάννου

Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού

Tel  27520 59743

E mail: [email protected]

www.tolo.gr

www.set-tolo.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ