Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑναφορά ΓΚΙΟΛΑ: «Να μην περικοπούν οι συντάξεις χηρείας και αναπήρων»

Αναφορά ΓΚΙΟΛΑ: «Να μην περικοπούν οι συντάξεις χηρείας και αναπήρων»

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΙΟΛΑ: «ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΩΝ»

Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη, με την οποία ζητά να μην εφαρμοστεί η εγκύκλιος που περικόπτει μέχρι και 286 ευρώ μηνιαίως τις συντάξεις χηρείας και αναπήρων.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δείχνοντας για μία ακόμη φορά το αντικοινωνικό της πρόσωπο επεχείρησε να περιλάβει παλιές και νέες συντάξεις στην εγκύκλιο που θα έσπρωχνε ακόμη πιο βαθιά στη φτώχεια και την κοινωνική απομόνωση όσους δικαιούνταν σύνταξη αναπηρίας ή χηρείας.

Μετά την γενική κατακραυγή, η περικοπή θα αφορά στους νέους συνταξιούχους κάτι που εξακολουθεί να είναι κατάφωρα άδικο.

Ακολουθεί η αναφορά του βουλευτή και η επιστολή του Συλλογου Πολιτικών Συνταξιούχων δήμου Άργους Μυκηνών.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη

Θέμα: «Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας»

Με την παρούσα αναφορά μου, σας κοινοποιώ την με αρ.πρωτ. 2/6-1-2022 επιστολή του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Δήμου Άργους Μυκηνών.

Με την ως άνω επιστολή γίνεται γνωστή η έντονη διαμαρτυρία των πληττόμενων συνταξιούχων κατά της εγκυκλίου που εκδόθηκε πρόσφατα από τον υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Τσακλόγλου, και αφορά σε μειώσεις έως και 268 ευρώ μηνιαίως, στις συντάξεις χηρείας και αναπήρων.

Είναι τουλάχιστον προκλητική η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης, σε μια χρονική στιγμή που ο κόσμος των συνταξιούχων πλήττεται βάναυσα από υπέρογκες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα, σε δαπάνες ενέργειας, παροχές υγείας και πλήθος άλλων εξόδων, με αποτέλεσμα να τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε φτωχοποίηση, εξαθλίωση και κοινωνική παρακμή.

Τα δείγματα απουσίας στοιχειώδους κοινωνικής ευαισθησίας από την παρούσα Κυβέρνηση είναι πάρα πολλά. Απαιτείται όμως τώρα, έστω και κόντρα στις ιδεοληπτικές της αγκυλώσεις να σταθεί στο πλευρό των δοκιμαζόμενων συνταξιούχων και να μην προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού της απαράδεκτης απόφασης.

Επιτέλους, λίγος σεβασμός σε ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους ή είχαν την ατυχία να μείνουν ανάπηροι.

Παρακαλούμε για την απάντηση και ενημέρωσή μας επί του εν λόγω θέματος.

Συν:(1) Η υπ. αριθ. Πρωτ. 2/6-1-2022 ανοικτή επιστολή του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Δήμου Άργους Μυκηνών.

Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2022

Ο καταθέτων βουλευτής

Γκιόλας Ιωάννης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ – ΜΥΚΗΝΩΝ

Βασ. Γεωργίου Α΄ 8 ΤΚ: 21232 ΑΡΓΟΣ

Τηλ. & Fax 2751023449

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: [email protected] Άργος, 06-01-2022

Αριθμ. Πρωτ.: 2

ΠΡΟΣ: 1. Προς υφυπουργό Εργασίας κ. Τσακλόγου

2. Κοιν/ση: α. Πολιτικά κόμματα

β. Βουλευτές Αργολίδας

γ. Τοπικά ΜΜΕ

δ. Μέλη μας

ε. Συλλόγους – Συνδέσμους Συνταξιούχων

στ. ΠΟΠΣ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΧΗΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

Ο πρωτοχρονιάτικος "μποναμάς" της κυβέρνησης προς μια μεγάλη μερίδα συνταξιούχων, ήρθε δια της εγκυκλίου του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας κ. Τσακλόγλου και προβλέπει άμεσα περικοπές στον επιζώντα σύζυγο, από 30 Νοεμβρίου 2021, σε όσους λαμβάνουν δική τους αναπηρική σύνταξη ή γήρατος και σύνταξη κατά μεταβίβαση λόγω θανάτου, ύψους έως και 268,80 ευρώ.

Η εφαρμογή μιας τέτοιας ανάλγητης περικοπής απέναντι σε ευάλωτες και μειονεκτούσες συνταξιουχικές ομάδες, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ακρίβεια σε καθημερινή βάση σε όλα τα απαραίτητα αγαθά (καύσιμα, τρόφιμα, ενέργεια, μεταφορές, δημοτικά τέλη, παροχές υγείας και πλήθος άλλων), οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια μεγάλη μερίδα συνταξιούχων σε φτωχοποίηση, εξαθλίωση και κοινωνική παρακμή.

Οι συνταξιούχοι, ως απόμαχοι της εργασίας, υπέστησαν άγριες περικοπές και φορολογίες και συνέβαλαν τα μέγιστα για την αποφυγή της καθολικής χρεοκοπίας της πατρίδας μας. Δικαιούνται, επομένως, αξιοπρεπή διαβίωση με συντάξεις αξιοπρέπειας που να καλύπτουν τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες τους.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να δείξει τη στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία και να αποσύρει την εφαρμογή της απάνθρωπης και κυνικής εγκυκλίου του κ. υφυπουργού.

Να καταργήσει τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4387/2016 τις οποίες τώρα επικαλείται, ενώ είχε δεσμευτεί προεκλογικά για την κατάργησή τους.

Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα να εντείνουν τις αντιδράσεις τους για την απόσυρση της επαίσχυντης εγκυκλίου που περικόπτει συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.

Καλούμε τους βουλευτές της Αργολίδας, όλα τα σωματεία, τους κοινωνικούς φορείς και τα μέλη μας να διατρανώσουν την αντίθεσή τους απέναντι στην εγκύκλιο – έκτρωμα.

Καλούμε όλους σε αγωνιστική ετοιμότητα για να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή, όπως αρμόζει στους συνταξιούχους.

Ο Πρόεδρος                   Ο Γενικός Γραμματέας

Νικόλαος Καρδαράκος        Δημήτριος Μπάρλας

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ