Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΒΙΝΤΕΟ: Ερώτηση του ΚΚΕ για τις ελλείψεις σε παιδιάτρους στα Νοσοκομεία της...

ΒΙΝΤΕΟ: Ερώτηση του ΚΚΕ για τις ελλείψεις σε παιδιάτρους στα Νοσοκομεία της Αργολίδας

Η Βασιλική Γκιόκα, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Αργολίδας του ΚΚΕ, μιλάει στην κάμερα του argonafplia.gr με αφορμή πρόσφατη Ερώτηση που κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα (βουλευτές κ.κ Καραθανάσης και Παπαναστάσης) στον Υπουργό Υγείας σχετικά με τις ελλείψεις σε παιδιάτρους στα Νοσοκομεία της Αργολίδας.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

Εδώ και καιρό οι γονείς του νομού Αργολίδας αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά την υγεία των παιδιών τους λόγω της έλλειψης παιδιάτρων και στα 2 νοσοκομεία του νομού.

Συγκεκριμένα, στη Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου υπηρετεί μόνο 1 Παιδίατρος που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής, ενώ το διάστημα που έλειπε με αναρρωτική άδεια, το Νοσοκομείο Ναυπλίου έμεινε εντελώς ακάλυπτο.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Άργους, ενώ υπάρχει παιδιατρική κλινική, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας μόνιμος Παιδίατρος, ενώ κάποιες εφημερίες «λύνονται» με τη λογική του «μπαλώματος» μεταφέροντας στο Άργος τον Παιδίατρο από το Κ.Υ Λυγουριού του δήμου Επιδαύρου, που αυτόματα σημαίνει ότι αφήνονται ακάλυπτα τα υπόλοιπα χωριά του δήμου Επιδαύρου.

Επιπλέον οι ελλείψεις Παιδιάτρων επηρεάζουν τις γυναικολογικές κλινικές, που έκτος από τις ελλείψεις σε μαίες, δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα και στους τοκετούς, καθώς ένας Παιδίατρος είναι απαραίτητος για να εξετάσει ένα νεογνό. Αυτό σημαίνει ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να γίνουν τοκετοί.

Το αποτέλεσμα είναι τα περιστατικά να μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Τρίπολης και της Κορίνθου, που βρίσκονται σε απόσταση 60χλμ, ενώ τα πιο σοβαρά να μεταφέρονται στην Αθήνα 1,5 ώρα διαδρομή μακριά.

Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας είναι να μένει ουσιαστικά ακάλυπτος ο παιδικός πληθυσμός στο νομό, τόσο για τις πάγιες υγειονομικές τους ανάγκες, όσο και για τις έκτακτες που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους. Η υποκατάσταση των παιδιάτρων από τους γιατρούς γενικής ιατρικής, που είναι η συνήθης πρακτική, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αναγκαίες εξειδικευμένες υπηρεσίες που απαιτούνται για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας των παιδιών.

Το παραπάνω πρόβλημα είναι σοβαρό και αποτελεί την «κορύφωση του παγόβουνου», από την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στη δημόσια υγεία στο νομό, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, το «εμπάργκο» στις προσλήψεις, τις περικοπές στις δημόσιες παροχές στην Υγεία, την αύξηση της ανταποδοτικότητας και τις πληρωμές στις υπηρεσίες Υγείας, στα φάρμακα, στις εξετάσεις κλπ.

 ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

-Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις σε αριθμό παιδιάτρων με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας του νομού και να καλύπτουν όλες τις ανάγκες υγείας των παιδιών, όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου.

-Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο υγειονομικό κι άλλο προσωπικό, καθώς και να εξοπλιστούν τα Κ.Υ, ώστε να παρέχονται πλήρως και δωρεάν όλες οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα παιδιά και σε όλο το πληθυσμό του νομού.

 

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

 Παπαναστάσης Νίκος

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ