Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΓΥΝΑΙΚΑΠοιες είναι οι πιο σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας για παθήσεις γενικής χειρουργικής;

Ποιες είναι οι πιο σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας για παθήσεις γενικής χειρουργικής;

Το ανοικτό χειρουργείο για την αντιμετώπιση παθήσεων γενικής χειρουργικής παλαιότερα θεωρούνταν μονόδρομος.  Σήμερα, υπάρχουν πολλές νέες και αναίμακτες ή ελάχιστα
επεμβατικές μέθοδοι, οι οποίες υπόσχονται ταχεία ανάρρωση, βέλτιστα αποτελέσματα και απόλυτη ασφάλεια. Ποιες είναι αυτές και ποιες παθήσεις μπορούν να θεραπεύσουν;

Η ιδέα μιας επέμβασης είναι ικανή να τρομοκρατήσει την πλειοψηφία των ανθρώπων. Η αναισθησία, ο πόνος αλλά και η αγωνία σχετικά με το αποτέλεσμα του χειρουργείου προκαλούν ανησυχία και πολλές φορές, στην περίπτωση που δεν πρόκειται για κάποια επείγουσα για την υγεία επέμβαση, είναι αρκετοί αυτοί που το αναβάλουν παρόλο που μπορεί να υποφέρουν.

Πλέον, οι μέθοδοι θεραπείας με laser αλλά και η εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής έχουν κάνει τη μέθοδο του κλασικού χειρουργείου για πολλές παθήσεις να ανήκει στο παρελθόν. Ποιες είναι αυτές οι παθήσεις και πόσο εύκολα και γρήγορα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις νέες επαναστατικές μεθόδους θεραπείας;

Χρησιμοποιείται θεραπεία με Laser για τις Περιπρωκτικές Παθήσεις;

Τόσο οι αιμορροΐδες όσο και η ραγάδα πρωκτού αποτελούν περιπρωκτικές παθήσεις. Υπάρχει η τάση πολλές φορές να συγχέονται. Η σωστή διάγνωση είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να προβούμε στην κατάλληλη θεραπεία του προβλήματος. Είναι σημαντικό λοιπόν να επισκεφτούμε έναν από χειρουργό με εμπειρία στη χειρουργική παθολογία της περιοχής.

Η αιμορροϊδοπάθεια, γνωστή και ως «αιμορροΐδες», αποτελεί μία από τις πιο συχνές παθήσεις της περιοχής. Πρακτικά, οι αιμορροΐδες είναι αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα στη συγκεκριμένη περιοχή. Η αιμορροϊδοπάθεια ξεκινά όταν τα αιμοφόρα αγγεία διογκωθούν και οι ιστοί που τα κρατούν στη θέση τους χαλαρώσουν. Τότε υπάρχει μια σειρά συμπτωμάτων μερικά από τα οποία είναι: πόνος, αιμορραγία, έκκριση βλέννας, τοπικός ερεθισμός, κνησμός,
διόγκωση, όπως και αίσθημα ατελούς κένωσης. Οι αιμορροΐδες μπορούν να αντιμετωπιστούν οριστικά και εύκολα με τη βοήθεια ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών χωρίς πόνο και ταλαιπωρία.

Η ραγάδα του πρωκτικού δακτυλίου είναι και αυτή μια συνηθισμένη περιπρωκτική πάθηση και μπορεί να εκδηλωθεί τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Συνοδεύεται από πολύ ισχυρό πόνο κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη κένωση, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει 2 – 6 ώρες και κάποιες φορές συνοδεύεται και από αιμορραγία. Η ραγάδα πρωκτού αντιμετωπίζεται εύκολα και με απόλυτη επιτυχία μέσω της χρήσης laser ή ραδιοσυχνοτήτων (RF). Υπάρχει γρήγορη επούλωση και αποφεύγονται οι υποτροπές, ενώ η ίδια η επέμβαση διαρκεί 20-30 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει συνήθως στο σπίτι του την ίδια ημέρα.

Πώς αντιμετωπίζονται οι παθήσεις του Κατώτερου Πεπτικού;

Υπάρχουν διάφορες παθήσεις του κατώτερου πεπτικού που ταλαιπωρούν ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών. Παλαιότερα για την αντιμετώπισή τους θα έπρεπε ο γενικός χειρουργός να προβεί σε ανοικτό χειρουργείο. Αυτό αυτομάτως σήμαινε μεγάλη διάρκεια ανάρρωσης, κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών, πόνο αλλά και τραυματισμό των γύρω ιστών. Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να διορθώσει το πρόβλημα με ακρίβεια, ασφάλεια και λιγότερο πόνο. Δύο συχνές παθήσεις που αντιμετωπίζονται με τη λαπαροσκοπική χειρουργική είναι η γνωστή σε όλους σκωληκοειδίτιδα και η νόσος του Crohn.

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μία από τις πιο γνωστές παθήσεις του κατώτερου πεπτικού. Πρόκειται για μια φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός τμήματος του παχέος εντέρου. Πρόκειται για μία πάθηση που πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά και άμεσα, αφού ελλοχεύει πολλούς κινδύνους. Βασικά συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας είναι ο ήπιος πόνος στην περιοχή του στομάχου, ο εμετός, η διάρροια και ο επίμονος και έντονος πόνος χαμηλά και δεξιά της κοιλιάς.

Η νόσος του Crohn αποτελεί μία χρόνια ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Είναι επώδυνη και βασικά της συμπτώματα είναι η διάρροια, ο πόνος στην κοιλιά, η ναυτία, η μειωμένη όρεξη, η αιμορραγία από το ορθό και ο πυρετός. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του πεπτικού συστήματος, από το στόμα έως τον πρωκτό, αλλά συχνότερα εμφανίζεται στο τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου ή του παχέος εντέρου.

Εφαρμόζεται η ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία;

Η ρομποτική χειρουργική έχει φέρει πραγματικά την επανάσταση στην αντιμετώπιση
διάφορων παθήσεων της γενικής χειρουργικής. Οι γυναικολογικές παθήσεις όμως δε θα μπορούσαν να μείνουν πίσω. Δύο από τις πιο συχνές παθήσεις, οι οποίες μάλιστα μπορεί να ταλαιπωρούν μια μεγάλη μερίδα του γυναικείου πληθυσμού, μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα και με απίστευτη αποτελεσματικότητα με τη βοήθεια της συγκεκριμένης μεθόδου. Ο λόγος για την ενδομητρίωση αλλά και για τα ινομυώματα μήτρας.

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση, η οποία μπορεί να γίνει αρκετά επώδυνη και πολλές φορές σχετίζεται και με προβλήματα υπογονιμότητας. Όσες γυναίκες πάσχουν από ενδομητρίωση, αναπτύσσουν ιστό έξω από την κοιλότητα της μήτρας (ωοθήκες, επιφάνεια μήτρας, έντερο, κοιλιακό τοίχωμα) και όχι στην εσωτερική επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο), όπου είναι και το φυσιολογικό. Όταν αυξάνονται τα επίπεδα των ορμονών τους, αυτός ο ιστός μπορεί να σπάσει
και να προκαλέσει πόνο και τελικά σχηματισμό ουλής. Βασικά συμπτώματα είναι ο πόνος πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την περίοδο, η υπογονιμότητα και ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή ή την ούρηση. Βέβαια, κάποιες γυναίκες μπορεί να πάσχουν από ενδομητρίωση χωρίς να παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα.

Τα ινομυώματα αποτελούν στην ουσία καλοήθεις όγκους που αναπτύσσονται στο τοίχωμα της μήτρας. Εάν αντιμετωπιστούν σωστά, δεν υπάρχει κίνδυνος να επηρεάσουν καθόλου την αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας. Οι περισσότερες γυναίκες με ινομυώματα δεν θα εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, εάν μια γυναίκα έχει μεγάλα σε μέγεθος ή πολλά ινομυώματα, τότε μπορεί να έχει συμπτώματα όπως βαριές ή παρατεταμένες περιόδους, αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, πόνο και πίεση στην πύελο, συχνουρία, πόνο στη μέση ή
κατά τη συνουσία αλλά και υπογονιμότητα.

Γενικός Χειρουργός Αθήνα
Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ